GLAVNI SEKRETAR NATO-A

Stoltenberg zabrinuo svjetsku javnost: Moguće je izbijanje sukoba u Aziji

Kina je prošle godine imala 135 testiranja balističkih projektila, što je više od ostatka svijeta zajedno, piše u izvještaju SAD

Stoltenberg i Blinken: Održali konferenciju. AP Photo / Jacquelyn Martin

A. O.

9.2.2023

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom konferencije za medije na kojoj je prisustvovao sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom (Antonyom) rekao je da postoje preduslovi za izbijanje sukoba u Aziji po modelu ukrajinskog.

Stoltenberg je optužio Kinu za militarizaciju i zbližavanje sa Rusijom.

Dešavanja u Evropi

- Ono što se danas dešava u Evropi može se sutra desiti u Aziji - naveo je Stoltenberg.

Prema njihovim riječima, u Pekingu se pomno prati razvoj situacije u Ukrajini i uče se lekcije koje mogu utjecati na odluke u budućnosti. Kako je rekao, saveznici iz NATO-a su realno zabrinuti zbog onoga što se dešava u azijskom regionu, o čemu je bilo riječi na sastanku u Vašingtonu.

- Kina značajno povećava svoje vojne snage, uključujući nuklearne, bez ikakve transparentnosti. Pokušava da kontroliše Južno kinesko more, prijeti Tajvanu, teži da preuzme kontrolu nad kritičnom infrastrukturom, uključujući i u zemljama NATO-a, suzbija svoje stanovništvo i gazi ljudska prava - rekao je.

Odnosi s Rusijom

On je primjetio da Kina neprestano produbljuje odnose sa Rusijom, što izaziva posebnu zabrinutost NATO-a. Stoltenberg boravi u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama uoči sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu 14. i 15. februara.

Podsjećamo, Pentagon je nedavno objavio izvještaj o vojnoj moći Kine.

Hipersonično oružje

Procjena Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) je da će Kina do 2035. godine imati 1.500 nuklearnih glava. Ukazano je da Amerikanci za Kinezima zaostaju u razvoju hipersoničnog oružja.

Najmnogoljudnija država na svijetu je za kratko vrijeme uspjela u tome da premaši broj od 400 nuklearnih glava. U Pentagonovom izvještaju je istaknuto da se Peking posvetio ubrzanom razvoju nuklearne snage u nastojanju da izazove SAD kao svjetsku silu broj jedan.

Konstatovano je da Kinezi koriste svoju rastuću vojnu snagu za stvaranje međunarodnog sistema kojim će dominirati njihov pogled na svijet. Upozoreno je da to predstavlja izazov američkoj nacionalnoj sigurnosti.

Nuklearno odvraćanje

Također, primjećeno je da je Kina sada daleko od onoga što se nekada nazivalo "mršavo i učinkovito nuklearno odvraćanje". Sada njena nuklearna snaga počiva na mogućnosti lansiranja nuklearnih raketa sa kopna, mora i iz zraka, što zabrinjava Vašington.

Kina je prošle godine imala 135 testiranja balističkih projektila, što je više od ostatka svijeta zajedno, piše u izvještaju SAD.

Izdvojeno je i kinesko testiranje hipersonične rakete, jer je to postignuće kojem se SAD-u dalo na znanje da zaostaje u razvoju hipersoničnog oružja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.