SASTANAK U BRISELU

Podjele među državama EU: Meloni kritizirala Makrona zbog Zelenskog

Naša snaga je jedinstvo, a Emanuel Makron je napravio potez koji bi mogao potkopati evropskog jedinstvo, rekla je Meloni

Sa jučerašnjeg sastanka u Briselu. AP Photo/Virginia Mayo

N. Aj.

10.2.2023

Zvaničnici zemalja Evropske unije jučer su održali specijalni sastanak Evropskog vijeća na kojem je učestvovao i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, a na kojem je pokazan i niz podjela koje su prisutne među državama EU.

Najveće nesuglasice

Uoči sastanka, najveće nesuglasice pojavile su se između francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i italijanske premijerke Đorđe Meloni (Giorgia) koja je izrazila nezadovoljstvo činjenicom da je Makron prije sastanka Evropskog vijeća pozvao Volodimira Zelenskog u Pariz.

- Taj poziv je bio neprikladan. Naša snaga je jedinstvo, a Emanuel Makron je napravio potez koji bi mogao potkopati evropskog jedinstvo. Postoje trenuci kada domaća politička pitanja rizikuju štetu zajedničkog cilja - rekla je Meloni.

Makron je rekao da ne može dati nikakav poseban komentar na izjave italijanske premijerke.

- Želio sam da ugostim predsjednika Zelenskog zajedno s kancelarom Šolcom (Scholz). Njemačka i Francuska imale su posebnu ulogu već osam godina po ovom pitanju i mi smo zajedno vodili ovaj proces - rekao je Makron aludirajući na sporazume iz Minska gdje su Njemačka i Francuska bili u ulozi posrednika između Rusije i Ukrajine.

Odgovor stiže

I potpredsjednik italijanske vlade Mateo Salvini (Matteo) je kritizirao Makrona.

- Naš odgovor će doći u narednih nekoliko sedmica - rekao je Salvini.

Nakon samita, italijanski mediji su se osvrnuli na nove varnice na relaciji Rim - Pariz te su naglasili kako je Meloni prije zajedničke sjednice izbjegavala Makrona.


Zelenski i Meloni. Johanna Geron, Pool Photo via AP

- Vidjeli smo fotografije. Makron se smiješi, a Meloni stoji ironično iza njega. Ignorišu jedno drugo, a stoje blizu. Razgovarali su i sa različitim sagovornicima - piše „Corriere della Sera“.

Međunarodna irelevantnost

Priliku za kritiku iskoristili su i članovi italijanske opozicije. Zvaničnik Demokratske stranke Stefano Bonačini (Bonaccini) izjavio je kako su italijansku premijerku ignorirali na sastanku u Briselu.

- Zelenski prvo u Londonu pa u Parizu. Meloni ignorišu. Nema potrebe da se žalite nakon toga. Podrška Ukrajini i potraga za mirom prolaze kroz diplomatsku aktivnost iz koje je Italija isključena. Ako godinama ocrnjujete Evropu, onda žanjete ono što se i posijali. Osuđujete nas na međunarodnu irelevantnost - poručio je Bonačini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.