DIREKTOR OSNOVNE ŠKOLE

Namir Ibrahimović: Ako Hota-Muminović i naredne 4 godine bude ministrica, reforma obrazovanja će doživjeti fijasko

Ministrica, s pozicija političke moći, na javnom kantonalnom servisu traži da mi se onemogući da govorim, naveo je

Ibrahimović: Ministrica kleveće, ministrica tvrdi da loše direktorujem na osnovu ko zna čega. Printscreen / Vlada KS

E. A.

11.2.2023

Direktor Osnove škole "Safvet beg Bašagić", te jedan od pokretača kurikularnu reformu, Namir Ibrahimović se oglasio na svom Facebook profilu o radu ministrice obrazovanja Kantona Sarajevo, Naide Hote-Muminović.

Naime, Ibrahimović je odgovorio Hoti - Muminović, koja se u jednom od gostovanja referirala na njegovu izjavu. 

- Znam, dosadio sam napisima o obrazovanju; jutros je ministrica za odgoj i obrazovanje u Vladi Kantona Sarajevo, Naida Hota-Muminović gostovala na TVSA i objašnjavala zašto je poslala upit o trajanju časa 40 minuta. U jednom dijelu se dotakla i moje izjave koju sam dao za O kanal. Transkript minsitricine izjave na TVSA je na slici, prilog ovog posta - započinje Ibrahimović.

Politička moć

Kako kaže, u svojoj izjavi ministrica me oklevetala, s pozicije političke moći rekla da ne radim svoj posao direktora osnovne škole kako treba jer vodim reformu u drugom kantonu bez da je navela kako to zna. 

- Priča se po kancelarijama Ministarstva? Da ne govorim sad o pogrešnom zaključivanju - malo prije nego će meni oduzeti pravo da radim išta drugo osim direktorskog posla, navodi primjer 120 stručnjaka koji pomažu u implementaciji reforme. I ne pita se kako 120 nastavnica i nastavnika istovremeno radi u školi i onda prati šta rade drugi nastavnici u svojim učionicama. Dakle, ministrica kleveće, ministrica tvrdi da loše radim svoj posao direktora (uz isticanja sebe da je sjajno obavljala svoj direktorski posao) i ministrica pogrešno zaključuje - naveo je Ibrahimović.

Onemogućavanje govora

- Dalje, ministrica, s pozicija političke moći, na javnom kantonalnom servisu traži da mi se onemogući da govorim ("Dakle, kome, evo, na kraju krajeva i dajemo medijski prostor? Kome dajemo etiketu stručnjaka u obrazovanju?"). Ministrica kleveće, ministrica tvrdi da loše direktorujem na osnovu ko zna čega, ministrica pogrešno zaključuje, ministrica me destručnjakizira, minisitrica bi cenzurirala i upravljala medijima - stoji u objavi Ibrahimovića.

Ministrica tvrdi da se u školama u Kantonu Sarajevo događa čudo upravo ovog trena dok ona govori na TVSA, navodi Ibrahimović i dodaje da joj se i opet samo treba vjerovati na riječ jer je ona ministrica i ona to kaže.

- Evo, neka ministrica kaže na osnovu čega to tvrdi, koje istraživanje potvrđuje njene riječi, neka navede od čega se tačno krenulo 1.9.2022. u primjenu predmetnih kurikuluma i gdje se stiglo 31.12.2022 - poručio je Ibrahimović.

"Ministrica bi cenzuru"

Dakle, Ministrica kleveće, ministrica tvrdi da loše direktorujem na osnovu ko zna čega, ministrica pogrešno zaključuje, ministrica me destručnjakizira, ministrica bi cenzurirala i upravljala medijima, ministrica fantazira.

- Minsitrica definira stručnjake tako što dobro rade svoj posao, što su poslušni, žao mi je što nije dodala da su stručnjaci oni koji se oduševljavaju njenim ministarskim potezima i javnim obraćanjima - kazao je direktor Osonvne škole "Safvet beg Bašagić".

Navodi i to da ne planira ministrici objašnjavati svoju stručnost, također ne misli ni dokazivati kako obavlja svoj posao direktora, jer kako kaže, to na kraju nije ni važno - ona svkako, kako sama navodi, "daje mišljenje".

- Također sam svjestan da moj javni govor, propitivanje i kritiziranje pojedinih poteza obrazovnih vlasti nosi posljedicu - ministrica nam tvrdi da se u učionicama u KS održavaju časovi kao i u Sloveniji, Švicarskoj, Njemačkoj (caruje kritičko promišljanje, kreativnost...) - a ona bi da upravlja kao SSSR sekretarka za obrazovanje - naveo je Ibrahimović.

"Neću šutjeti"

Zatim, Ibrahimović navodi i to da se pogleda tok misli ministrice Hota-Muminović i načina kako usmeno govori, jer kako kaže to nikako ne priliči profesorici, nekadašnjoj direktorici i ministrici obrazovanja.

- Umjesto da Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS pomogne reformi u USK, i pokaže solidarnost sa dijelom BiH u kojem se drastično smanjuje broj učenika, ona kritizira što to ja radim - kazao je.

Dodaje i da neće šutjeti, idalje će, kad ga mediji pozovu, reći šta misli, te je istakao da ako je nadležnoj ministrici problem što je direktor javne ustanove, može i da ne bude - neće Bašagić pretrpjeti neku veliku štetu - ima sjajnih nastavnica i nastavnika u školi koji mogu direktorovati i bolje nego ja to radim.

- No, reforma obrazovanju u Kantonu Sarajevo će biti u problemu ako i naredne 4 godine Naida Hota-Muminović bude ministrica obrazovanja - jer nabrzinu uvedena reforma s 3 sata edukacije, bez jasnog strateškog plana reforme, instant zaokreti u reformi, reformiranje u V razredu s udžbenicima iz 2008., neusaglašenost osnovnog okvira u kojem se refroma kreće, s čestim izmjenama ljudi u timovima za podršku koji, ironije li, nemaju konkretnu i jasnu podršku nadležnih bez naučno utemeljnog praćenja promjena u učionici vodi ka fijasku - zaključio je za kraj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.