ANALIZIRA SE SLUČAJ

Američki avion oborio još jedan leteći objekat iznad Kanade

Rekao je da je posljednji objekt "narušio kanadski zračni prostor" i da je oboren iznad Jukona na sjeverozapadu Kanade

Kanadski i američki avioni su podignuti kako bi pronašli objekt za koji Trudeau kaže da ga je uništio američki F-22. Twitter

E. A.

11.2.2023

Još jedan neidentificirani objekt oboren je večeras iznad zračnog prostora Sjeverne Amerike, potvrdio je kanadski predsjednik Džastin Trudo (Justin Trudeau).

On je pojasnio posljednji objekat "narušio kanadski zračni prostor" i da je oboren iznad Jukona (Yukona) na sjeverozapadu te države.

Kanadski i američki avioni su podignuti kako bi pronašli objekt za koji Trudeau kaže da ga je uništio američki F-22. Trudo ističe da je dao nalog i da je razgovarao s američkim predsjednikom Džo Bajdenom (Joeom Bidenom).

- Kanadske snage će sada izvući i analizirati olupinu objekta - napisao je na Twitteru.

Raspoređeni vojni avioni

Zahvalio je Sjevernoameričkom zapovjedništvu zračne i svemirske odbrane (NORAD) iz kojeg su ranije kazali da su nadzirali "zračni objekat na velikoj nadmorskoj visini" iznad sjeverne Kanade.

NORAD je ranije kazao CNN-u da ne može govoriti o detaljima vezanim uz ove aktivnosti, ali je potvrdio da su raspoređeni vojni avioni. Nije jasno o kakvom objektu se radi.

Provodi se potraga

Objekt se pojavio iznad Sjeverne Amerike samo nekoliko dana nakon što je navodni kineski špijunski balon oboren nakon što je narušio američki i kanadski zračni prostor.

Podsjećamo, u petak je oboren iznad Aljaske još jedan objekat po nalogu američkog predsjednika Džo Bajdena. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.