ODGOVOR NA RAKETNI NAPAD

Izraelci pokrenuli zračne udare u Pojasu Gaze

Izraelska vojska je rekla da je presrela raketu

Pojas Gaze. Printscreen

A. O.

13.2.2023

Vojska Izraela je odgovorila na raketni napad iz Pojasa Gaze pokrenuvši zračne udare usmjerene prema podzemnom objektu kojim se koristi Hamas, saopćile su Izraelske odbrambene snage (IDF) rano jutros.

Podzemni kompleks

Borbeni avioni pogodili su podzemni kompleks koji je sadržavao sirovine korištene za proizvodnju raketa, saopćio je IDF.

- IDF smatra Hamas odgovornim za sve terorističke aktivnosti koje dolaze iz Gaze i suočit će se s posljedicama narušavanja izraelske sigurnosti - stoji u saopćenju.

U subotu su palestinski militanti ispalili raketu na izraelsko granično područje. Izraelska vojska je rekla da je presrela raketu.

Provođenje racija

Sigurnosna situacija u Izraelu i na palestinskom području već je sedmicama izuzetno napeta. Devet Izraelaca i jedan Ukrajinac ubijeni su u palestinskim napadima ove godine. Od početka terorističkog vala prije gotovo godinu dana izraelska vojska provodi gotovo svakodnevne racije na Zapadnoj obali.

To je dovelo do obnavljanja sukoba u kojima je samo ove godine 45 Palestinaca ubijeno. Postoje i novi izvještaji o nasilju izraelskih doseljenika nad Palestincima, izraelskim aktivistima ili vojnicima.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem 1967. Danas tamo živi više od 600.000 izraelskih doseljenika. Palestinci žele taj teritorij za neovisnu državu Palestinu s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.