MJESTO GAZIANTEP

Dvorac star 2000 godina uništen u zemljotresu na granici Turske i Sirije

Ovaj historijski zamak sagrađen je u drugom i trećem stoljeću nove ere za vrijeme Rimskog carstva

Dvorac iz Rimskog carstva. Printscreen

E. A.

13.2.2023

Kada je u ponedjeljak, 6. februara, snažan zemljotres pogodio centralnu Tursku i sjeverozapad Sirije, izazvao je masovna razaranja. Sa magnitudom od 7,8 bio je to najsnažniji zemljotres koji je pogodio ovo područje u najmanje jednom stoljeću.

Potres, koji je trajao nekoliko sati nakon toga, mogao se osjetiti čak i u Grčkoj i Libanu. Više od 35.000 ljudi stradalo je tokom prirodne katastrofe, a više hiljada objekata je porušeno. 

Jedan od najteže pogođenih gradova bio je Gaziantep, piše MyModernMet.

Smješten 80 kilometara od epicentra zemljotresa Kahramanmars (Kahramanmaraş), ovaj turski grad ostao je razoren. Među zgradama koje su se srušile nalazio se i dvorac Gaziantep star 2.000 godina. 

Ovaj historijski zamak sagrađen je u drugom i trećem stoljeću nove ere za vrijeme Rimskog carstva.

Krhotine razbacane po cesti

Turska novinska agencija Anadolija izvijestila je da su "neki od bastiona u istočnim, južnim i jugoistočnim dijelovima historijskog dvorca Gaziantep u centralnom okrugu Sahinbeju (Şahinbey) uništeni u potresu, a krhotine su razbacane po cesti”.

I dalje navode da su neke od željeznih ograda dvorca bile razbacane po trotoarima i da su se na bastionima pojavile velike pukotine.

Između početnog zemljotresa i potresa koji su uslijedili – od kojih je jedan bio jačine 7,5 stepeni po Rihterovoj skali, postoji velika zabrinutost za kulturnu baštinu ovog područja.

Prikaz herojstva 

Fotografije iz Gaziantepa prikazuju zamak koji se raspada, a bio je popularna turistička destinacija u kojoj se nalazio panoramski muzej odbrane i herojstva Gaziantepa.

Dvorac, koji je proširen za vrijeme Osmanskog carstva, nije bio jedini kulturni lokalitet oštećen ovom prirodnom katastrofom. Pogođena je i džamija Sirvani koja se nalazi u blizini. U ovoj džamiji iz 17. stoljeća, istočni zid i kupola su se srušili zbog zemljotresa.

U međuvremenu, u Siriji je u zemljotresu oštećen i historijski grad Alep.

Državni ured za antikvitete potvrdio je da je pogođena drevna gradska citadela. Dijelovi osmanskog mlina unutar citadele su se urušili, a dijelovi odbrambenih zidova su se srušili i popucali. Osim toga, oštećen je ulaz u citadelu, a srušila se kupola na jednom od minareta Ajubidove džamije – koja se nalazi unutar tvrđave.

Kako se spasilački napori, koji su otežani lošim vremenom, nastavljaju, Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da bi broj smrtnih slučajeva mogao porasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.