ITALIJA

Meloni pobijedila na regionalnim izborima, pojačala vlast svoje stranke

Manje od pet mjeseci nakon što je došao na vlast na nacionalnom nivou, konzervativni blok je uzeo više od 50 posto glasova u Laciju

Meloni: Ovaj rezultat konsoliduje desni centar i jača rad vlade. AP

FENA

13.2.2023

Italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia) i njeni koalicioni saveznici osigurali su danas snažne izborne pobjede u dva najbogatija regiona zemlje, ojačavajući desničarsku vlast usred sve veće apatije birača.

Manje od pet mjeseci nakon što je došao na vlast na nacionalnom nivou, konzervativni blok je uzeo više od 50 posto glasova u Laciju, čiji je centar nacionalna prijestolnica Rim, i Lombardiji, domu finansijskog glavnog grada Milana.

- Ovaj rezultat konsoliduje desni centar i jača rad vlade - napisala je Meloni na Twitteru.

Bio je to prvi izborni test za Meloni otkako je osvojila vlast u septembru prošle godine i potvrdila da još uvijek uživa veliku popularnost među biračima, uz pomoć slabe opozicije koja nije uspjela predstaviti zajedničke kandidate ni u jednom regionu.

Međutim, zvučna pobjeda je djelimično zasjenjena činjenicom da je glasalo samo 40 posto ljudi, što je najniži nivo ikada zabilježen za Lazio i Lombardiju, koji zajedno čine nešto više od četvrtine nacionalnog stanovništva.

- Žalosno je što je izlaznost bila veoma, veoma mala. Moramo pokušati da obnovimo odnos između građana i institucija - rekao je za televiziju RAI Fabio Rampeli, viši član Melonijne stranke Braća Italije.

Dok je desnica već kontrolisala Lombardiju, oni su dobili Lacio od lijevog centra, što znači da konzervativci sada vode 15 od 20 italijanskih regiona, kao i centralnu vladu, dajući joj jedinstvenu priliku da oblikuje unutrašnju politiku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.