DEVET OSOBA UMRLO

Pojavio se najsmrtonosniji virus: WHO sazvao hitan sastanak

Pripada takozvanoj porodici filovirusa koja uključuje virus ebole, koji je izazvao katastrofu

Ilustracija

E. A.

14.2.2023

Devet ljudi u Ekvatorijalnoj Gvineji umrlo od marburške hemoragične groznice, "rođaka" virusa ebole, te zbog ovog slučaja su iz UN-ove zdravstvena agencija saopćila je da će održati hitan sastanak.

Svjetska zravstvena organizacija sazvala je sastanak  konzorcija za vakcinu protiv virusa Marburg (Marvac).

Marvac uključuje predstavnike iz područja istraživanja i razvoja vakcina koji rade na razvoju vakcina protiv Marburg virusa.

Uzrokuje krvarenje

Kada je riječ o ovom virusu, vrlo je opasan patogen koji uzrokuje jako groznicu, često praćenu krvarenjem i zatajenjem organa.

Pripada takozvanoj porodici filovirusa koja uključuje virus ebole, koji je izazvao katastrofu u nekoliko prethodnih izbijanja u Africi.

Ne zna se kako ga liječiti

Također, ne postoji vakcina ili antivirusni tretmani odobreni za liječenje Marburga, međutim nešto što se smatra potencijalnim tretmanom, uključuje krvne proizvode, imunološke terapije i terapije lijekovima, kao i rani kandidati za vakcinu se procjenjuju.

Razlog za ovom objavom Svjetske zravstvene organizacije došao je nakon što je ministar zdravstva Ekvatorijalne Gvineje, Mitoha Ondo Ajekba (Ayekaba), rekao kasno u ponedjeljak da je devet osoba umrlo u prvom izbijanju bolesti u zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.