STRAZBUR

Rasprava Zovko i Varheljija: Pogledajte šta je povjerenik uradio

Zovko je svim silama lobirala kod Varheljija za novčana sredstva iz fondova EU

Oliver Varhelji. Printscreen

H. J. I.

15.2.2023

Evropski parlament je tokom ovosedmične plenarne sjednice u Strazburu održao raspravu s povjerenikom Oliverom Varheljijem (Várhelyi) o osnaživanju politike proširenja EU na zapadni Balkan.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko govorila je o najnovijem stanju u Bosni i Hercegovini te je istaknula nedavno formiranje Vijeća ministara BiH.

Finansijska sredstva EU

Zovko je prilikom rasprave pozvala na punu podršku Komisije novom sazivu, a poseban akcent stavila je na financijska sredstva EU.

- Bosna i Hercegovina ne smije zaostajati i biti ostavljena da bude političko sredstvo za one političare koji u ovom parlamentu nemaju pojma šta ljudima u Bosni i Hercegovini treba - kazala je Zovko i dodala da mladi ljudi trebaju iskoristiti podršku EU kako bi državu doveli na evropski put i oslobodili se uplitanja trećih zemalja.

Vijeće ministara se tek treba dokazati

Zovko je svim silama lobirala kod Varheljija za novčana sredstva iz fondova EU, dok joj je s druge strane Varhelji odgovorio da očekuje kako će se novi saziv Vijeća ministara BiH tek dokazati.

No, niti tu nije bio kraj. Naime, nakon brojnih replika Oliver Varhelji našao se u centru skandala. Nakon što je povjerenik odgovorio na pitanja zastupnika u Evropskom parlamentu, sjeo je na svoje mjesto i navodno rekao: "Koliko drugih idiota još ima?"

Pogledajte video. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.