KOSOVO

Članovi Udruženja dobrovoljaca za potragu i spašavanje vratili se iz Turske

Turski ambasador izrazio je zahvalnost što je u ovom teškom vremenu za njegovu zemlju, prijateljsko i bratsko Kosovo pružilo ruku pomoći

Kosovski spasioci se vratili iz Turske. Anadolija

Z. K.

16.2.2023

Ekipa Udruženja za potragu i spašavanje Kosova od šest članova vratila se danas iz Turske gdje je zajedno sa turskim timovima pomagala u spašavanju ljudi iz ruševina nakon razornih zemljotresa.

Ruka pomoći

Kosovske spasioce, koji su sedam dana učestvovali u akciji potrage i spašavanja u turskom gradu Hataju, na aerodromu “Adem Jashari” sačekali su ambasador Turkse na Kosovu Sabri Tunc Angili, kao i njihove porodice i kolege iz Udruženja.

Turski ambasador izrazio je zahvalnost što je u ovom teškom vremenu za njegovu zemlju, prijateljsko i bratsko Kosovo pružilo ruku pomoći.

- To je za nas veoma vrijedna pomoć, i moralna i materijalna. Kao kosovski tim za traganje i spašavanje, radili su na terenu u veoma teškim uvjetima. Izvukli su dvije osobe žive, od toga jedno dijete od tri godine. Zahvaljujem im se. Naša vrata su ovdje otvorena za sve njih i njihove porodice - kazao je ambasador Angili.

Veliko srce

Ilir Gaxha, sekretar Udruženja za potragu i spašavanje Kosova, izjavio je po dolasku da su u Turskoj bile uniforme iz cijelog svijeta tokom operacije portage i spašavanja.

- Dokazali smo da smo mali narod, ali velikog srca i možemo mnogo da damo. Ponosni smo na zemlju koju smo predstavljali i hvala vam na podršci - rekao je Gaxha.

Fanol Shala, jedan od članova ekipe, sa emocijama je govorio o njihovom radu u Hataju. Istakao je da su, pored uklanjanja leševa iz ruševina, imali priliku da pomognu u spašavanju 26-godišnje djevojke, kao i trogodišnje djevojčice. Shala je ispričao da se za djevojčicu mislilo da je mrtva i da je stavljena u kesu za preminule.

- Na trenutak je jedan turski vojnik otvorio kesu da vidi samo iz radoznalosti šta se dešava i vidio je kako teče suza iz djevojčicinog oka. To nas je natjeralo da potrčimo i ostali smo uz nju 30 minuta, zahvalnost ide Mentoru i Iliru koji su non-stop bili uz nju dok nije stigla hitna pomoć. Srećom, poslije pola sata su nas obavijestili da je djevojčica ostala živa - rekao je Shala.

Prikladni pokloni

Članovi ekipe koja se vratila iz Turske dobili su prikladne poklone od Turske ambasade, kao i zahvalnice od svog Udruženja. Pored ekipe Udruženja za potragu i spašavanje Kosova, u Turskoj su bili i specijalisti urbane potrage i spašavanja Kosovskih bjezbedonosnih snaga, kao i timovi hitne medicinske pomoći i jedinice pasa tragača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.