PRELIMINARNI REZULTATI

Bajden saopćio: Srušeni baloni najvjerovatnije nisu kineski uređaji

Trenutna procjena obavještajne zajednice je da su ova tri objekta najvjerovatnije bili baloni povezani s privatnim kompanijama, rekao je Bajden

Džo Bajden. Twitter

H. J. I.

17.2.2023

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) održao je konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na temu špijunskih balona koji su oboreni iznad Amerike.

Tokom razgovora s medijima, Bajden je rekao kako preliminarni obavještajni podaci pokazuju kako su balonima, odnosno nepoznatim letećim objektima, najvjerovatnije upravljale privatne kompanije ili istraživačke institucije, a ne Kina.

Povezani sa privatnim kompanijama

- Trenutna procjena obavještajne zajednice je da su ova tri objekta najvjerovatnije bili baloni povezani s privatnim kompanijama i istraživačkim institucijama koje proučavaju vremenske prilike ili sprovode druga naučna istraživanja - rekao je Bajden.

Ipak, detalji istrage tek će se znati u narednim mjesecima.

- Još ne znamo tačno šta su bila ova tri objekta, ali ništa trenutno ne ukazuje na to da su povezani s kineskim programom špijunskih balona ili da su to bili nadzorni objekti iz bilo koje druge zemlje - poručio je prvi čovjek SAD.

Revizija procedura

Također, Bajden je na konferenciji za medije objasnio kako je donio odluku da savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan (Jake Sullivan) vodi međuagencijski tim za reviziju procedura, a koji bi trebao razviti oštrija pravila za praćenje i potencijalno obaranje nepoznatih zračnih objekata.

- Ova pravila bi pomogla da se napravi razlika između onih za koje postoji vjerovatnoća da predstavljaju sigurnosne rizike koji zahtijevaju akciju - dodao je Bajden.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.