TRAJAO SAMO 45 MINUTA

Pedro Laskurain: Imao najkraći predsjednički mandat u historiji

Laskurain je bio predsjednik Meksika manje od sat vremena

Pedro Laskurain. BBC

H. J. I.

18.2.2023

Pedro Laskurain (Lascuráin) je ime koje nije toliko poznato izvan njegove domovine Meksika. No, on ima zanimljiv rekord u svjetskoj historiji. Laskurain je bio predsjednik Meksika manje od sat vremena, što ga čini predsjednikom s jednim od predsjednika s najkraćim stažem u svjetskoj historiji.

Duga karijera u politici

Laskurain je rođen u Meksiko Sitiju 1856. godine, a po zanimanju je bio pravnik i političar. Imao je dugu karijeru u politici, služeći na raznim položajima u meksičkoj vladi, uključujući i dužnost državnog sekretara, ministra vanjskih poslova i ministra unutrašnjih poslova. Također je bio član Institucionalne revolucionarne stranke (PRI), koja je bila dominantna politička stranka u Meksiku veći dio 20. stoljeća.

Laskurainovo kratko predsjedništvo dogodilo se u februaru 1913. godine, tokom burnog razdoblja meksičke historije. U to je vrijeme Meksiko bio usred revolucije i nekoliko se frakcija borilo za vlast. Tadašnji predsjednik, Francisko Madero (Francisco I. Madero), svrgnut je državnim udarom koji je predvodio general Viktorijano Huerta (Victoriano Huerta), koji je preuzeo predsjedničku dužnost. Međutim, Huertinu vladavinu nisu priznale sve frakcije i vladala je velika politička nestabilnost.

Podnio ostavku nakon 45 minuta

Na današnji dan 18. februara 1913. Huerta je bio prisiljen podnijeti ostavku na mjesto predsjednika, a meksički Kongres imenovao je Laskuraina za njegova nasljednika. Međutim, Laskurainovo predsjedništvo bilo je kratkog vijeka. Samo 45 minuta nakon što je preuzeo dužnost, dao je ostavku pod pritiskom generala Huerte, koji je tada po drugi put preuzeo predsjedničku dužnost.

Neki historičari vjeruju da je Laskurainovo imenovanje predsjednikom bio Huertin trik kako bi izbjegao da ga se vidi kao vođu državnog udara i stvorio dojam legitimnog prijenosa vlasti.

Laskurainov mandat je možda bilo kratak, ali je imao značajne implikacije na meksičku politiku. Huertin drugi predsjednički mandat bio je obilježen nasiljem i represijom, a na kraju je svrgnut u drugom državnom udaru 1914. godine. Meksička revolucija nastavila se još nekoliko godina, a zemlja je prošla kroz razdoblje značajnih političkih i društvenih preokreta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.