AUSTRIJA

U Beču sve više domaćinstava ima pametna brojila električne energije

Ova država je do sada zamijenila 95 posto brojila

Bečka kompanija Wiener Netze je zamijenila polovinu od 1,6 miliona brojila. Printscreen

H. J. I.

18.2.2023

U glavnom gradu Austrije već je polovina, odnosno 8.000 brojila električne energije zamijenjeno pametnim brojilima. Zahvaljujući tome, potrošači mogu kontinuirano pratiti svoju potrošnju struje, a oslobođeni su i godišnjih očitavanja.

Kako su saopćili iz Grada Beča, operateri sistema električne energije u Evropskoj uniji moraju do 2024. godine zamijeniti 80 posto brojila digitalnim mjeračima potrošnje struje. Austrija je do sada zamijenila 95 posto brojila.

Energetski efikasnija budućnost

Bečka kompanija Wiener Netze je zamijenila polovinu od 1,6 miliona brojila. U jednom bečkom okrugu postavljeno je 800.000 novih brojila.

Digitalna električna brojila imaju, kako su naveli, ključnu ulogu na putu ka energetski efikasnoj budućnosti i donose mnoge prednosti potrošačima.

- Na primjer više nikada ne morate čekati očitavanje, potrošnju struje možete pratiti kontinuirano i besplatno putem internet portala Wiener Netze, a oni građani koji imaju mali solarni sistem mogu tačno pratiti koliko je energije potrošeno i vraćeno u mrežu. Osim toga, pametna brojila se mogu integrisati u sisteme pametne kuće, pa se cijeli energetski sistem stana može pratiti i prilagoditi trenutnim potrebama - objasnio je član gradske vlade za finansije, privredu, rad, međunarodne odnose i javna preduzeća Peter Hanke.

Pametna brojila

Pametna brojila imaju raznih prednosti ne samo za potrošače, već i za mrežnog operatera. Zahvaljujući podacima koje daju, moguće je, npr., mnogo preciznije predvidjeti maksimalan porast ili pad potrošnje, što električnu mrežu čini mnogo stabilnijom.

Wiener Netze je najveći austrijski kombinovani mrežni operater koji se bavi distribucijom struje, plina, grijanja i telekomunikacija u Beču i dijelovima Donje Austrije i Burgenlanda. Godišnje troši 300 miliona eura na održavanje i razvoj mreže i ima više od dva miliona korisnika, saopćili su iz Grada Beča.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.