TOKOM POSJETE KIJEVU

Bajden: Kada je Putin napao mislio je da je Zapad podijeljen, ali je bio u krivu

Najavit ćemo dodatne sankcije protiv elita i kompanija koje pokušavaju izbjeći ili popuniti ruski ratni stroj, poručio je Bajden

Bajden sa Zelenskim: Historijska posjeta. Facebook

E. Ć.

20.2.2023

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) danas je nenajavljeno stigao u posjetu Kijevu.

Bajden se u glavnom gradu Ukrajine sastao sa predsjednikom te zemlje Volodimirom Zelenskim (Zelensky).

- Dok se svijet priprema za obilježavanje prve godišnjice od ruske brutalne invazije na Ukrajinu, ja sam danas u Kijevu kako bih se sastao s predsjednikom Zelenskim i potvrdio našu nepokolebljivu predanost ukrajinskoj demokratiji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Kada je Putin pokrenuo svoju invaziju prije gotovo godinu, smatrao je da je Ukrajina slaba i da je Zapad podijeljen. Mislio je da nas može nadživjeti. Ali, bio je u krivu.

Danas se u Kijevu sastajem s predsjednikom Zelenskim i njegovim timom radi šire rasprave o našoj podršci Ukrajini - rekao je Bajden.

Američki predsjednik je najavio još jednu isporuku ključne pružane opreme. U to uključuje municiju, protuoklopne sisteme i radare za zračni nadzor kako bi pomogli u zaštiti ukrajinskog naroda od bombardiranja iz zraka.

- Najavit ćemo dodatne sankcije protiv elita i kompanija koje pokušavaju izbjeći ili popuniti ruski ratni stroj.

Tokom prošle godine, SAD su izgradile koaliciju nacija od Atlantika do Pacifika kako bi pomogle odbrani Ukrajine vojnom, ekonomskom i humanitarnom podrškom bez presedana. I ta će podrška trajati - naglasio je Bajden.

Inače, "The New York Times" opisao je posjetu kao “demonstraciju odlučnosti Bajdenove administracije u suočavanju s ruskom invazijom na susjednu zemlju koja traje već godinu”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.