MIŠEL KLAISE

Afera u Parlamentu EU: Traži se izuzeće istražnog sudije koji je dešifrovao aplikaciju Sky

Da se izuzme iz istrage tražio je Maksim Toler, advokat jednog od osumnjičenih europarlamentaraca iz Belgije

Mišel Klaise. Printscreen

H. J. I.

20.2.2023

Mišel Klaise (Michel Claise), vodeći istražni belgijski sudija u velikoj korupcijskoj aferi Evropskog parlamenta, poručio je da se neće povući iz istrage. To je bio odgovor na zahtjev jednog od advokata osumnjičenog da se povuče iz istrage.

Da se izuzme iz istrage tražio je Maksim Toler (Maxim Toller), advokat jednog od osumnjičenih europarlamentaraca iz Belgije Marka Tarabela (Marco Tarabello) u aferi s kojom se u vezu dovodi Katar. Prema Tolerovom mišljenju, Klaise je pristrasan, što je navodno uočljivo i u njegovom nalogu za hapšenje.

Belgijska policija je nedavno uhapsila Tarabelu i trenutno se nalazi u pritvoru. Pod istragom je zbog sumnje da je među europarlamentarcima kojima je Katar davao novac za utjecaj u Evropskom parlamentu.

Donedavna potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili, koja je isključena iz grčke stranke lijevog centra Pasok, te europarlamentarac iz Italije Andrea Kozolino (Cozzolino) i bivši europarlamentarac iz Italije Pier Antonio Panzeri su također u pritvoru. Kozolino je u kućnom pritvoru u Italiji, čekajući na saslušanje za izručenje Belgiji, dok je Panzeri sporazumno priznao krivicu.

Zahtjevi za izuzeće Klaisa u roku od osam dana mora ocijeniti Apelacioni sud u Briselu. Sporenje oko Klaiseove uloge bi moglo značajno prolongirati istragu. Zahtjevom za izuzeće je Klais spriječen da 16. februara prisustvuje saslušanjima Kaili i Tarabele, piše Politico.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.