UOČI GODIŠNJICE

Italijanska premijerka danas putuje u Kijev: Sastat će se sa Zelenskim

Ona na taj način nastavlja politiku svog prethodnika Maria Dragija

Meloni: Ide u službenu posjetu. AP

A. O.

21.2.2023

Premijerka Italije Đorđa Meloni (Giorgia) na putu je za Kijev gdje će se sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim (Volodymyr Zelensky), prenose danas talijanski mediji.

Meloni se noćnim vozom uputila iz Poljske u Kijev, a njen dolazak u glavni grad Ukrajine se očekuje tokom jutra, saopćio je televizijski kanal Sky TG24.

Telefonski razgovor

Sinoć je italijanska premijerka telefonski je razgovarala s američkim predsjednikom Džo Bajdenom (Joeom Bidenom) koji se upravo vratio u Poljsku nakon iznenadne posjete Kijevu, objavila je italijanska vlada.

- Dvoje lidera je razgovaralo o njihovoj bliskoj saradnji glede pomoći Ukrajini, uključujući sigurnosnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć - saopćeno je iz premijerske rezidencije.

Meloni, koja je postala premijerka u oktobru, kazala je da je namjerava posjetiti Kijev prije 24. februara, prve godišnjice početka invazije Rusije na Ukrajinu.

Slanje električne opreme

Premijerka je podsjetila da je Italija Kijevu već uputila finansijsku, vojnu i humanitarnu pomoć te najavila slanje Ukrajini električne opreme kako bi se uspostavilo snabdijevanje električnom energijom za tri miliona ljudi.

Na vojnom planu, Italija bi u saradnji s Francuskom trebala na proljeće Ukrajini isporučiti odbrambeni sistem zemlja-zrak srednjeg dometa MAMBA.

Ona na taj način nastavlja politiku svog prethodnika Maria Dragija (Draghija), ali Meloni u svojoj koalicijskoj vladi ima i proruske partnere, posebno šefa Lige Matea Salvinija (Mattea) i lidera stranke Forza Italia Silvija Berluskonija (Berlusconija) koji je lični prijatelj Vladimira Putina.

Berluskoni je 12. februara rekao da se, kada bi bio šef vlade, ne bi sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim jer ga krivi za rat s Rusijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.