VARŠAVA

Bajden i Stoltenberg na samitu B9 razmatraju strategiju NATO-a

Bukureštanska devetorica je format saradnje koji okuplja zemlje istočnog krila NATO-a

Džo Bajden i Jens Stoltenberg. Anadolija

H. J. I.

22.2.2023

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg učestvuju na samitu Bukureštanske devetorice (B9) u Varšavi, nakon kojeg se očekuje njihova zajedničku deklaraciju o NATO-ovoj strategiji na istočnom krilu tog saveza, javlja Anadolija.

Pripremna rasprava

Bukureštanska devetorica je format saradnje koji okuplja zemlje istočnog krila NATO-a, odnosno Bugarsku, Češku, Estoniju, Litvu, Latviju, Poljsku, Rumuniju, Slovačku i Mađarsku.

Savjetnik u uredu poljskog predsjednika Marcin Przindacz (Przydacz) izjavio je da je samit B9 u Varšavi pripremna rasprava prije samita NATO-a u Vilniusu u julu.

- Saradnja istočnog krila NATO-a proizlazi iz osnovne pretpostavke da smo svi ovdje u ovoj nestabilnoj regiji i moramo sarađivati jedni s drugima - rekao je Przidacz.

Snažan signal odgovornosti

Poljski predsjednik Andrzej Duda jučer se sastao s američkim kolegom Bajdenom, a nakon sastanka je izjavio je da je današnji samit B9 važan i simboličan za cijelu regiju.

- Ne doživljavamo ove posjete samo kao Poljaci, već kao posjete našoj regiji u kombinaciji s posjetom Kijevu. Ovo je vrlo snažan signal odgovornosti koju Sjedinjene Države neprestano nose za sigurnost Evrope i svijeta - rekao je Duda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.