SNIMAK IZ BLIZINE

Ovako je kineski balon izgledao iz perspektive pilota američkog špijunskog aviona

Balon je lebdio na 18.200 metara u zraku, a avioni U-2 rutinski lete na visinama većim od 21.000 metara

Objavljena fotografija na kojoj je prikazan balon. Department of Defense

A. O. / BBC

23.2.2023

Ministarstvo odbrane SAD-a je jučer objavilo fotografiju koji je snimio pilot dok je letio iznad kineskog balona oborenog ranije ovog mjeseca.

Selfie je snimljen iz kokpita špijunskog aviona U-2 dok su američki vojni lideri pratili napredak balona na velikim visinama iznad kontinentalnog dijela SAD-a, piše BBC.

Peking se branio

Peking se branio kako je riječ o meteorološkom balonu koji je skrenuo s kursa, ali Vašington (Washington) je tvrdio kako je balon dio opsežnog kineskog programa prikupljanja obavještajnih podataka. Dok je balon letio iznad američkog teritorija, najmanje su dva aviona prikupljala informacije o njegovim značajkama i putanji.

Visoki dužnosnik Stejt Departmenta (State) rekao je ranije ovog mjeseca kako je otkriveno da je balon "sposoban provoditi operacije prikupljanja obavještajnih signala".

Dužnosnici su prvi put postali svjesni balona kada je ušao u zračni prostor Aljaske 28. januara.

Identificiran objekat

Borbeni avioni koji pripadaju Zapovjedništvu za zračnu i svemirsku odbranu Sjeverne Amerike (NORAD) identificirali su strani objekt, ali ga vojska tada nije oborila. Dužnosnici su objasnili da nisu mogli srušiti balon jer su njegova veličina i potencijalne krhotine predstavljali prijetnju civilima na zemlji.

Jedan dužnosnik odbrane rekao je američkim zakonodavcima ranije ovog mjeseca da je balon bio visok kao Kip slobode i da je imao "korisni teret veličine aviona".

Dovršena potraga

Selfie je snimljen dan prije nego što je balon oboren u blizini obale Južne Karoline 4. februara, a navodno je "stekao legendarni status" unutar Pentagona.

Balon je lebdio na 18.200 metara u zraku, a avioni U-2 rutinski lete na visinama većim od 21.000 metara. Tek je prošlog petka dovršena potraga i vađenje ostatka balona iz Atlantskog oceana. Iz Pentagona su potvrdili kako su krhotine, uključujući i teret, izvađeni i proučavaju se. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.