IZVJEŠTAJ UN-A

Svake dvije minute zbog trudnoće ili porođaja umre jedna žena

Grebejsus je poručio da se gotovo svaka smrt dogodi u zemljama s niskim i srednjim prihodima

Izvještaj Trendovi: Alarmantni padovi u zaštiti zdravlja žena. Instagram

D. H.

23.2.2023

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u četvrtak objavila novi izvještaj UN-a koji pokazuje velike zastoje u zaštiti zdravlja majki u mnogim dijelovima svijeta, naglašavajući velike razlike u pristupu zdravstvenoj zaštiti.

Povećanje smrtnosti

Izvještaj Trendovi u mortalitetu majki otkriva alarmantne padove u zaštiti zdravlja žena u posljednjih nekoliko godina, budući da se smrtnost majki povećala ili stagnirala u gotovo svim regijama svijeta.

Prema posljednjim procjenama objavljenim u izvještaju, svake dvije minute jedna žena umre tokom trudnoće ili porođaja.

- Iako bi trudnoća trebala biti vrijeme ogromne nade i pozitivnog iskustva za sve žene, to je tragično i dalje šokantno opasno iskustvo za milione širom svijeta kojima nedostaje pristup visokokvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti s poštovanjem - rekao je Tedros Danom Gebrejesus (Adhan Ghebreyesus), generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Gebrejesus je poručio da se gotovo svaka smrt dogodi u zemljama s niskim i srednjim prihodima, a gotovo svaka smrt može se spriječiti.

UN-ovi ciljevi

Izvještaj, koji prati smrtnost majki na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou od 2000. do 2020., pokazuje da je 2020. godine bilo procijenjenih 287.000 smrtnih slučajeva majki širom svijeta. Ovo označava samo blagi pad u odnosu na 309.000 u 2016. godini kada su UN-ovi ciljevi održivog razvoja (SDG) stupili na snagu.

U dvije od osam regija UN-a – Evropi i Sjevernoj Americi, te Latinskoj Americi i Karibi – stopa smrtnosti majki porasla je od 2016. do 2020. godine, za 17 posto, odnosno 15 posto. Na drugim mjestima, stopa je stagnirala.

- Za milione porodica, čudo porođaja je poremećeno tragedijom smrti majki. Nijedna majka ne treba da se plaši za svoj život dok donosi bebu na svijet, posebno kada postoje znanja i alati za liječenje uobičajenih komplikacija. Pravednost u zdravstvenoj zaštiti daje svakoj majci, bez obzira ko je i gdje se nalazi, poštenu šansu za siguran porođaj i zdravu budućnost sa svojom porodicom - rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Ketrin Rasel (Catherine Russell).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.