PREDSJEDNIK FRANCUSKE

Makron najavio odlazak u Kinu: Peking treba izvršiti pritisak na Rusiju

Kineski plan u 12 tačaka koji poziva na "političko rješenje" krize objavljen je nakon optužbe Zapada da Kina razmatra naoružavanje Rusije

Emanuel Makron. Screenshot

A. K.

25.2.2023

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) danas je najavio da će posjetiti Kinu početkom aprila i pozvao Peking da "pomogne izvršiti pritisak na Rusiju" da prekine rat u Ukrajini.

Govoreći dan nakon što je Kina pozvala na hitne mirovne pregovore objavljujući svoj plan za okončanje rata u Ukrajini, Makron je rekao da je mir jedino moguć ako se "ruska agresija zaustavi, snage povuku i teritorijalni suverenitet Ukrajine i njenog naroda bude poštovan".

Mirovni napori

- Činjenica da se Kina angažira u mirovnim naporima je dobra stvar - rekao je francuski čelnik, tražeći od Pekinga "da Rusiji ne isporučuje nikakvo oružje".

Također je tražio pomoć Pekinga da "izvrši pritisak na Rusiju kako bi se osiguralo da nikad ne upotrijebi kemijsko ili nuklearno oružje i da zaustavi agresiju prije pregovora".

Kineski plan u 12 tačaka koji poziva na "političko rješenje" krize objavljen je nakon optužbe Zapada da Kina razmatra naoružavanje Rusije, tvrdnju koju je Peking odbacio kao lažnu.

Atomski arsenal

Pripremljen na prvu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, kineski prijedlog poziva sve strane da "podrže Rusiju i Ukrajinu u radu u istom smjeru i obnavljanju izravnog dijaloga što je prije moguće".

Također jasno pokazuje kinesko protivljenje ne samo upotrebi nuklearnog oružja već i prijetnji njegovog raspoređivanja, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio da će upotrijebiti atomski arsenal Moskve u sukobu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.