OŠTRE PORUKE

Bijela kuća: Kina će se suočiti sa posljedicama ukoliko pomogne Rusiji

Salivan je, u intervjuu za ABC, kazao da Kina nije napravila korake u pružanju pomoći, ali je također istakao da Peking nije isključio tu opciju

TWITTER

S. S.

26.2.2023

Kina nije krenula prema pružanju vojne pomoći Rusiji, a Sjedinjene Američke Države jasno su im iza zatvorenih vrata dale do znanja da bi takav potez imao ozbiljne posljedice, izjavio je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan.

- Peking će morati donijeti vlastite odluke o tome kako će nastaviti, hoće li pružiti vojnu pomoć. No, ukoliko krene tim putem, to će imati stvarnu cijenu za Kinu - rekao je Salivan u intervjuu za CNN.

Salivan je, u intervjuu za ABC, kazao da Kina nije napravila korake u pružanju pomoći, ali je također istakao da Peking nije isključio tu opciju.

- Američki zvaničnici upozorili su kineske kolege iza zatvorenih vrata koliko bi to moglo koštati - rekao je Salivan, ali nije želio detaljnije govoriti o tim razgovorima.

Razmatra se nabavka smrtonosne opreme

Sjedinjene Države i njihovi saveznici u NATO-u posljednjih su dana pokušavali upozoriti Kinu na takav potez, javno iznozeći uvjerenje da Kina razmatra isporuku smrtonosne opreme Rusiji.

Direktor CIA-e Vilijam Berns također je govorio o Kini.

- Uvjereni smo da kinesko vodstvo razmatra nabavku smrtonosne opreme. Takođe, ne vidimo da je još donesena konačna odluka i ne vidimo dokaze o stvarnim isporukama smrtonosne opreme - rekao je Berns za CBS.

Republikanski zastupnik Majkl MekKaul, predsjednik Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma, kazao je u emisiji “This Week” da američke obavještajne službe imaju podatke da su bespilotne letjelice među oružjem koje je Kina planirala poslati Rusiji.

Stradale desetine hiljada ljudi

Moskva je 24. februara 2022. započela invaziju na Ukrajinu.

Američki predsjednik Džo Bajden obećao je prije nekoliko dana novu vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 500 miliona dolara.

U prvih godinu dana rata poginule su desetine hiljada ljudi, uključujući hiljade civila, milioni su postali izbjeglice, a neki gradovi su potpuno razoreni.

Stručnjaci upozoravaju da bi najveći sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata mogao da potraje godinama, a sve su veća i strahovanja da bi mogao da preraste u direktan konflikt Rusije i NATO-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.