REVIDIRALI STAV

Američko ministarstvo mišljenja je da je koronavirus produkt laboratorije

Sagovornici WSJ nisu precizirali koji novi podaci su omogućili Ministarstvu energetike da preispita i promijeni mišljenje

Ilustracija - AP Photo / Rick Bowmer, File

S. S.

26.2.2023

Američko Ministarstvo energetike revidiralo je svoje mišljenje o porijeklu koronavirusa i sada smatra da je on procurio iz laboratorije, objavio je danas Wall Street Journal, pozivajući se na izvore upoznate sa povjerljivim obavještajnim izvještajem.

Tako je Ministarstvo energetike postalo druga federalna agencija, poslije FBI, koja se pridržava verzije laboratorijskog curenja virusa. Četiri druge agencije i dalje vjeruju da je virus prešao sa životinje na čovjeka prirodnim putem, a dvije, uključujući CIA, još nemaju definisan stav o tome.

Nalazi Odjeljenja za energetiku zasnovani su na novim podacima i značajni su jer odjeljenje „ima značajnu naučnu ekspertizu i nadgleda mrežu američkih nacionalnih laboratorija koje sprovode najsavremenija biološka istraživanja“, navodi WSJ.

Ministarstvo energetike je navelo da je zaključak o laboratorijskom porijeklu „male pouzdanosti“, dok je FBI curenje proglasio uzrokom pandemije sa „umjerenom pouzdanošću“. Sagovornici lista nisu precizirali koji novi podaci su omogućili Ministarstvu energetike da preispita i promijeni mišljenje, ali su napomenuli da su i Ministarstvo energetike i FBI došli do sličnih zaključaka iz različitih razloga.

Pored toga, ažurirani stav Odjeljenja za energetiku jača konsenzus među odjeljenjima koja se bave porijeklom virusa da on nije dio kineskog programa biološkog oružja, rekao je izvor lista. Ažurirana verzija analize Ministarstva energetike sadrži pet stranica, a još nije odlučeno da li će ona biti objavljena. Samo ministarstvo za sada nije komentarisalo objavljivanje detalja tog dokumenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.