NEGIRALI NAVODE

Ministarstvo odbrane Rumunije: Rusija širi lažne vijesti

U objavama na društvenim mrežama tvrdi se da Bukurešt gomila vojsku na granici sa Moldavijom

Rumunija negirala navode. Printscreen

H. J. I.

1.3.2023

Ministarstvo odbrane Rumunije javno je upozorilo da su nekolicine objava na društvenim mrežama, u kojima se tvrdi da Bukurešt gomila vojsku na granici sa Moldavijom, dio lažnih vijesti koju je pokrenuo Kremlj još od početka invazije na Ukrajinu.

Destabilizirajuće aktivnosti

- Podsjećamo sve da se tačnost takvih senzacionalističkih i paničnih informacija najbolje može provjeriti konsultovanjem službenih izvora - saopćili su iz ministarstva.

Moldavija se nalazi između Rumunije, članice EU i NATO-a, i Ukrajine sa kojom dijeli granicu dugu 1.200 kilometara. Rusija drži više od 1.000 vojnika u Pridnjestrovlju, moldavskoj separatističkoj regiji.

-Rusija lažno tvrdi da Ukrajina planira invaziju na Pridnjestrovlje, izazivajući sumnju da Moskva traži izgovor za aneksiju separatističke regije, kao što je učinila s ukrajinskim Krimom 2014. godine - dodaje se u saopćenju.

Prozapadna predsjednica Moldavije Maia Sandu i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorili su da Moskva planira destabilizirajuće aktivnosti unutar zemlje kako bi opravdala rusku invaziju iz Pridnjestrovlja koja bi Moldaviju mogla pretvoriti u prostor za lansiranje za ruskih napada na Ukrajinu.

Na Twitteru je verifikovani račun 26. februara objavio fotografiju koja navodno prikazuje vojsku Rumunije kako se kreće prema moldavskoj granici.

Odbacili sve tvrdnje

- Rumunija je rasporedila protuzračne sisteme na granici sa Moldavijom. Rumunski vojni tenkovi i oklopna vozila također su raspoređeni na granici - pisalo je na Twitteru.

Tweet sajta čija je lokacija kako tvrde u američkoj državi Masačusets i piše o "geopolitičkim i vojnim vijestima iz cijelog svijeta", u međuvremenu je izbrisan.

Međutim, na Twitteru je podijeljen nekoliko stotina puta, a neki od njih tvrde da je rumunska vojska već prešla u Moldaviju.

Glasnogovornik ministarstva odbrane Konstantin Spanu (Constantin) u izjavi za Radio Slobodna Evropa je odbacio sve tvrdnje, rekavši da "nije bilo nikakvih promjena u raspoređivanju rumunskih snaga i protuzračnih sistema".

Veći dio Moldavije bio je dio Rumunije do Drugog svjetskog rata, prije nego što ju je okupirao Sovjetski Savez i transformirao u sovjetsku republiku. Rumunija i Moldavija imaju zajedničku historiju, kulturu i jezik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.