JAPAN

Ovo je grad s najviše snježnih padavina na svijetu

Do njega dolaze ledeni sibirski vjetrovi koji se sudaraju na tom području te uzrokuju ubrzano stvaranja oblaka

Trotoari su zapriječeni visokim zidovima snijega. doodlebrary

Z. K.

1.3.2023

Aomori u Japanu smatra se mjestom s najviše snježnih padavina na svijetu. Prema nekim statistikama, u glavnom gradu prefakture Aomori na najvećem japanskom otoku Honshuu svake godine u prosjeku padne 7,9 metara snijega.

Veći dio grada i okolnih mjesta prekriveni su debelim snježnim pokrivačem od novembra do aprila svake godine. Trotoari su zapriječeni visokim zidovima snijega i leda koji postaju sve viši kada ralice prođu kako bi očistile put.

Obilan snijeg rezultat je Aomorijeva jedinstvenog geografskog položaja između planina Hakoda i obala zaljeva Mutsu. Do njega dolaze ledeni sibirski vjetrovi koji se sudaraju na tom području te uzrokuju ubrzano stvaranja oblaka. Zbog niskih temperatura u gradu – umjesto kiše pada snijeg.

Tokom zime pada toliko snijega da je svakodnevno čišćenje lopatama nezaobilazna pojava među 300.000 stanovnika Aomorija. Snježni nanosi znaju biti toliko visoki da blokiraju ljudima izlaz iz kuća. 

Najviše snijega ima u posljednjoj sedmici decembra.

Uprkos stalnim snježnim olujama, Aomori ne zatvara vrata putnicima. Mnogi dolaze ovamo zimi kako bi uživali u skijanju i drugim snježnim radostima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.