ZBOG RATA U UKRAJINI

Njemački mediji: Evropska unija će povećati proizvodnju minicije

Zemlje EU će moći odmah da povećaju isporuke municije Ukrajini u okviru prve faze plana

EU: Povećat ćemo proizvodnju municije. AP Photo/Lewis Joly, Pool

SRNA

2.3.2023

Evropska komisija razvila je plan za povećanje proizvodnje municije, uključujući municiju za tešku artiljerijsku haubicu kalibra 155 milimetara da bi ih isporučila Ukrajini i povećala sopstvene rezerve bloka, objavio je danas Spiegl.

Plan je podijeljen u tri faze, navodi se u izvještaju. Zemlje EU će moći odmah da povećaju isporuke municije Ukrajini u okviru prve faze plana, za koju se očekuje da će sutra biti podnijeta Komisiji na razmatranje.

S tim ciljem će visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozep Borelj uskoro predložiti dodatni paket vojne podrške Kijevu u vrijednosti od milijardu evra.

Tokom druge faze, zemlje članice EU počet će zajedničku nabavku municije kalibra 155 milimetara preko Evropske odbrambene agencije da bi povećale postojeće rezerve i osigurale dugoročne isporuke municije u Ukrajinu.

EU bi u trećoj fazi trebalo da poveća svoje proizvodne kapacitete kako bi izbjegla nestašice municije u narednim godinama usred promjenjivog sigurnosnog okruženja. U međuvremenu, Ukrajina se suočava sa problemima snabdijevanja municijom, navodi list, pozivajući se na dokument EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.