ENERGETSKA KRIZA

Da li je recikliranje toplote dio rješenja za grijanje u Evropi

Višak toplote je prisutan stalno i svuda

Tehnologija za hvatanje toplote već postoji. Printscreen

H. J. I.

2.3.2023

Recikliranje viška toplote u Evropi moglo bi da napaja većinu kontineta. Višak toplote – koja izlazi kroz prozor ili dolazi iz raznih uređaja – je "najveći neiskorišcteni izvor energije na svijetu". Ona najzelenija, najjeftinija i najbezbjednija energija je energija koju ne koristimo, procjenjuje se u izvještaju globalne inženjerske kompanije Danfos (Danfoss).

Prema njemu, Evropska unija troši 2.860 teravat sati (TWh) godišnje na višak toplote. Odnosno odu u zrak. Ovo se skoro poklapa sa ukupnom potražnjom EU i Velike Britanije za toplotom i toplom vodom, koja iznosi oko 3.180 teravata godišnje.

- Veliki dio ovog viška toplote bi se umjesto toga mogao uhvatiti i iskoristiti - navode autori izvještaja.

Odakle dolazi višak toplote?

Višak toplote je prisutan stalno i svuda. To je toplota koju stvara računar, klima i razni drugi uređaji, ali i fabrike u svim industrijama.

- Što se tiče energetske bezbjednosti, ove uštede energije mogu pomoći da se izbjegne skoro 30 miliona barela nafte dnevno i 650 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, oko četiri puta više nego što je EU uvozila iz Rusije 2021. godine - navodi se u izjveštaju.

Kako uhvatiti višak toplote?

Tehnologija za hvatanje toplote već postoji. Višak toplote koji je već oslobođen može se uhvatiti tehnologijom rekuperacije toplote kao što su toplotne pumpe.

Drugo rješenje je da se spriječi oslobađanje ove toplote na prvom mjestu. Uređaji kao što su klima uređaji mogu biti napravljeni tako da rade efikasnije, a time oslobađaju manje energije.

- Mi već danas imamo dostupna rješenja, ono što nam je sada potrebno je politička volja da se to ostvari. Najzelenija, najjeftinija i najbezbjednija energija je energija koju ne koristimo - navodi se u izvještaju.

Na nekim mjestima je takva tehnologija već u upotrebi. Tehnološki univerzitet u Dablinu, na primjer, koristi višak toplote iz "Amazon" centra podataka za zagrijavanje studentskog smještaja. U Norveškoj, prva svjetska farma jastoga na kopnu koristi toplotu iz data centra za zagrijavanje vode u kojoj uzgaja jastoge.

U mnogim gradovima, glavni izvori viška toplote su visoko koncentrisani. U prosjeku, 78,8 posto viška toplote koju generišu gradovi poput Amsterdama, Berlina, Varšave i Brisela dolazi samo iz tri najveća mjesta u gradu, navodi se u izvještaju.

- Recikliranje toplote nije samo zanemarena mjera u trenutnoj energetskoj krizi, već i sljedeća granica zelene tranzicije - zaključuje se u izvještaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.