GRAĐANI U PANICI

Niz jezivih ubistava mačaka u japanskom gradu

Lokalne škole mole učitelje da otprate djecu kući i savjetuju im da hodaju u velikim grupama

U gradu je zavladala panika. Printscreen

H. J. I.

4.3.2023

Prvo mračno otkriće došlo je kada je žena pronašla odsječenu glavu i šape smeđe mačke dok je šetala obalom rijeke Arakawa u gradu Saitama u Japanu. Nekoliko dana kasnije ono za što policija vjeruje da je ostatak tijela pojavio se u krugu osnovne škole. 

U roku od 10 dana, do kraja februara, građani su otkrili još dva osakaćena mačja tijela, jedno u polju, a drugo uz rub male gradske ceste.

U gradu zavladala panika

U gradu je zavladala panika. Lokalne škole mole učitelje da otprate djecu kući i savjetuju im da hodaju u velikim grupama, a policija je pojačala patrole, javlja japanska javna televizija NHK.

Ubistva dolaze u uznemirujuće vrijeme za škole u tom području. Ranije ove sedmice nastavnika u nižoj srednjoj školi navodno je izbo učenik, piše CNN. Glasnogovornik policije u Saitami rekao je za CNN da su pokrenuli istrage o okrutnosti prema životinjama i ispituju jesu li različita ubistva mačaka povezana. U Japanu je zločin ubijati ili povređivati životinje i za takve zločine prijete zatvorska kazna do pet godina ili novčana kazna od oko 5 milijuna jena (36.600 dolara).

"Ulaz u još gnjusnije zločine"

Nakon ubistava razni su stručnjaci upozorili da u "nekim umovima okrutnost prema životinjama može djelovati kao ulaz u još gnjusnije zločine". 

- Vrlo sam zabrinut koliko će dugo slični incidenti trajati i hoće li i ljudi biti povrijeđeni -  rekao je za NHK Kenji Omata, profesor psihologije sa Sveučilišta Surugadai.

Kim Mekoj (J. McCoy), advokatica koja je osnovala hongkonšku Organizaciju za zakon i zaštitu životinja, upozorila je da su neki slučajevi okrutnosti prema životinjama "evoluirali u ozbiljnije prijestupe protiv ljudi". 

- Postoje empirijski dokazi koji podupiru izravnu korelaciju između onih koji počine zlostavljanje životinja i onih koji počine druge, nasilnije zločine nad ljudima - rekla je Mekoj. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.