STIGLO NA NAPLATU

Finansijski problemi Vatikana: Evropska unija ih gura iz stečaj, dug iz prošlosti je enorman!

Dug, kako je procijenjeno 2018., iznosi oko 4,8 milijarde eura, uključivši kamate i zakonske kazne zbog zakašnjenja

AP

D. H.

4.3.2023

Evropska komisija u petak je ponovila zahtjev Italiji da od Svete Stolice naplati zaostali općinski porez na nekretnine (ICI). Odnosi se na vatikanske nekretnine na italijanskome državnom zemljištu, koje nisu u funkciji vjerskih obreda. Taj porez Sveta Stolica nije plaćala (dijelom ili u potpunosti) od 2006. do 2011. Dug, kako je procijenjeno 2018., iznosi oko 4,8 milijarde eura, uključivši kamate i zakonske kazne zbog zakašnjenja.

9 miliona zaostatka

Evropski sud pravde naredio je Italiji još prije pet godina da zahtijeva od Svete Stolice naplatu tog duga. Sveta Stolica je 2019. platila Italiji 9 miliona eura zaostataka, ali za direktni općinski porez na nekretnine (IMU), kojim je od 2012. zamijenjen ICI.

Organi Unije smatraju da nije presudno je li vlasnik ili unajmitelj nekretnine neprofitna ustanova, nego presuđuje odvija li se u njoj ikakva komercijalna djelatnost (na primjer naplata prenoćišta, naplata ulaznica itd.).

Italija nema naplatu potraživati novac

Uplata jamačno neće biti brza. Italija zasad, čini se, nema namjeru potraživati ​​svih neplaćenih 4,8 milijarde eura. Prije pet godina govorilo se da Svetoj Stolici treba ponuditi dogovor kojim bi joj veći dio duga bio oprošten, pa bi morala, na rate, platiti 20-25 posto duga, umanjenoga za kamate i zakonske kazne zbog zakašnjenja. Tad se računalo da bi to Svetu Stolicu koštalo oko milijardu eura.

I to bi za Svetu Stolicu bio neizdrživ finansijski udar, možda i kolaps, tim više što je njezina bilansa u deficitu, nakon triju tegobnih pandemijskih godina. To je naglasio i Sekretarijat za ekonomiju Svete Stolice. Proteklih je dana papa Franjo potpisao reskript o promjeni dosadašnjih pravila o najmu stanova koji se iznajmljuju kardinalima i monsinjorima, ukinuvši povlaštene stanarine postepeno, kako koji ugovor istekne. I u Vatikanu se kaiš steže, ali naplata poreznog duga italijanskim općinama kaiš ne bi stegla oko struka, nego preko grla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.