INTERVJU ZA CNN

Šolc najavio posljedice za Kinu ukoliko pošalju oružje Rusiji

Svi se slažemo da ne smije biti isporuke oružja, a kineska vlada izjavila je da ga neće dostaviti, rekao je

Olaf Šolc. AP

S. S.

6.3.2023

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) je rekao da bi zbog rata Moskve u Ukrajini bilo „posljedica“ ako bi Kina poslala oružje Rusiji, ali da je optimističan da će se Peking uzdržati od toga.

Šolc je to rekao u intervjuu za američku TV CNN, dva dana nakon sastanka s američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom u Vašingtonu.

Američki zvaničnici su nedavno upozorili da bi Kina mogla „odstupiti s margine“ koje se drži i početi da daje oružje i municiju Moskvi. Uoči svog putovanja, Šolc je pozvao Peking da se uzdrži od slanja oružja i da umjesto toga upotrebi svoj uticaj da bi pritisnuo Rusiju da povuče svoje trupe iz Ukrajine.

Sankcije Kini

Na pitanje CNN -a o tome da li može da zamisli da sankcioniše Kinu ako bi pomogla Rusiji, Šolc je odgovorio: „Mislim da bi to imalo posljedice, ali sada smo u fazi u kojoj jasno govorimo da to ne bi trebalo da se dogodi, a ja sam relativno optimističan da ćemo u ovom slučaju biti uspješni s našim zahtjevom, ali morat ćemo to da razmotrimo i moramo biti vrlo, vrlo oprezni“.

Njemačka ima najveću privredu u Evropi , a Kina joj je posljednjih godina najveći trgovinski partner.

Nakon što se vratio u Njemačku i nakon što je njegov kabinet sastao s predsjednicom Europske komisije Ursulom fon der Lajen (von der Leyen) Šolcu su novinari postavili pitanje o tome da li je od Sjedinjenih Država primio konkretne dokaze da Kina razmatra isporuku oružja i da li će podržati sankcije protiv Pekinga ako Kina pomogne u naoružanju Rusije.

Isporuke oružja

- Svi se slažemo da ne smije biti isporuke oružja, a kineska vlada izjavila je da ga neće dostaviti - odgovorio je kancelar. „To je ono što tražimo i pratimo“.

Fon der Lajen je rekla da „za to nemamo dokaza za to, ali moramo to posmatrati svaki dan“.

Ona je rekla da to da li će Evropska unija sankcionirati Kinu zbog pružanja vojne pomoći Rusiji, jeste „hipotetičko je pitanje na koje se može odgovoriti samo ako to postane stvarnost i činjenica“.

Šolc je u intervjuu govorio i o stanju u Ukrajini te poručio da neće pritiskati Ukrajinu na neugodne kompromise te da je osnova za pregovore povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine.

No rekao je da neće pritiskati Ukrajince da naprave bilo kakve neugodne kompromise.

- Neće biti odluka bez Ukrajinaca. Vrlo je teško procijeniti što će se sljedeće dogoditi u Ukrajini, ali postoji nešto što je potpuno jasno: nastavit ćemo podržavati Ukrajinu finansijskom, humanitarnom pomoći, ali i oružjem - kazao je Šolc.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.