POKLONJEN BOLSONARU

Brazil pokreće istragu o nakitu vrijednom 3,2 miliona dolara

Luksuzni nakit, koji je proizveo švicarski "Šopar", pronađen je u torbi vladinog pomoćnika koji je išao u Rijad sa tadašnjim ministrom energetike

Žair Bolsonaro. AP

H. J. I.

7.3.2023

Brazilski ministar pravde Flavio Dino naložio je danas policiji da istraži navodno neprijavljivanje nakita, poklona iz Saudijske Arabije vrijednog 3,2 miliona dolara, koji je dobio bivši predsjednik Žair Bolsonaro, javlja Reuters.

Bolsonaro i njegova supruga Mišel dobili su od saudijske vlade ogrlicu od dijamanata, prsten, sat i minđuše, koje je zaplijenila carina na aerodromu u Sao Paulu u oktobru 2021. godine.

Nakit pronađen kod pomoćnika

Luksuzni nakit, koji je proizveo švicarski "Šopar", pronađen je u torbi vladinog pomoćnika koji je išao u Rijad sa tadašnjim ministrom energetike Bentom Albukerkujem.

Bolsonaro, koji je napustio Brazil u decembru i otišao u SAD, negirao je da je učinio nešto nezakonito, ali je novi predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva zatražio istragu, dok je jedan od ministara u novoj vladi nazvao cijeli slučaj "krijumčarenjem".

Brazilcima je dozvoljeno da unesu robu i poklone u vrijednosti do 1.000 američkih dolara, a ako je vrijednost veća, moraju da plate velike takse.

Pokloni predsjedniku pripadaju državi

Bolsonarovi kritičari kažu da pokloni predsjedniku pripadaju državi i moraju ići u predsjedničku kolekciju.

Dino je naredio saveznoj policiji da istraži medijske natpise da je to bio pokušaj da se unese nakit koji bi bio isporučen bivšem predsjedniku, uz zaobilaženje pravnih procedura, što je kažnjivo zakonom.

Novine "Folja de Sao Paulo" izvijestile su u nedjelju da je navodno postojao i drugi paket nakita darovan od Saudijaca, uključujući olovku, manžetne, prsten i brojanicu, i da se taj paket nalazio u prtljagu brazilske delegacije, ali da carinici nisu uspjeli da ga nađu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.