ŠIRIO "LAŽNE INFORMACIJE"

Moskovski student osuđen na osam i po godina zatvora

Dmitrij Ivanov (23) osuđen je zato što je kritikovao invaziju Rusije na Ukrajinu

Dmitrij Ivanov. Printscreen

H. J. I.

9.3.2023

Sud u Moskvi osudio je studentskog aktivistu na osam i po godina zatvora zbog objava na društvenim mrežama u kojima se kritikuje ruski napad na Ukrajinu, što je posljednji korak u sveobuhvatnom suzbijanju bilo kakve kritike od ruskih vlasti.

Dmitrij Ivanov (23) osuđen je za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci, što je proglašeno krivičnim djelom prema novom zakonu koji su ruski poslanici podržali sedmicu nakon što je Moskva poslala trupe u Ukrajinu.

Krivično gonjenje pojedinaca

Zakon je korišten za krivično gonjenje pojedinaca koji odstupaju od službenog narativa vlade o sukobu za koji Kremlj insistira da ga nazove "specijalnom vojnom operacijom".

Ivanov je optužen zbog brojnih postova na društvenim mrežama na svom Telegram kanalu koji su rusku kampanju u Ukrajini nazvali "ratom" i govorili o ruskim snagama koje napadaju civile i civilnu infrastrukturu u Ukrajini, čineći ratne zločine u predgrađima Kijeva Buča i Irpin, i ciljajući na nuklearnu elektranu Zaporožje.

Uhapšen u aprilu prošle godine

U vrijeme hapšenja u aprilu 2022. godine, Ivanov je bio student Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov, jednog od najboljih ruskih univerziteta poznatog i kao MSU. Vodio je popularni Telegram kanal pod nazivom Protest MSU, koji je pokrenut 2018. kako bi pokrio studentske proteste protiv izgradnje fan zone pored glavne zgrade univerziteta za fudbalski turnir Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.