NAZVAN "RUSKIM"

Vladajuća gruzijska stranka u jeku protesta povlači nacrt zakona o "stranim agentima"

Mašina laži je bila u stanju da prijedlog zakona predstavi u negativnom svjetlu i obmane određeni dio javnosti, navodi se u saopćenju

Jučerašnje demonstracije u Gruziji. Anadolija

Anadolija

9.3.2023

Zbog višednevnih protesta u zemlji, vladajuća stranka u Gruziji povlači nacrt zakona koji predviđa kvalifikovanje nekih medija kao stranih agenata.

Nacrt zakona su kritičari vlasti osudili kao sredstvo zastrašivanja medija i nevladinih organizacija.

Gruzijska vladajuća stranka Gruzijski san objavila je rano u četvrtak da će povući svoj nacrt zakona o "stranim agentima" usred masovnih protesta u glavnom gradu zemlje Tbilisiju.

Različita mišljenja

- Vidimo da je usvojeni nacrt zakona izazvao različita mišljenja u društvu. Mašina laži je bila u stanju da prijedlog zakona predstavi u negativnom svjetlu i obmane određeni dio javnosti - navodi se u zajedničkom saopštenju Gruzijskog sna, People's Power-a i članova parlamentarne većine.

U saopćenju se navodi da je nacrt zakona pripisan lažnoj etiketi "ruskog zakona" i da je njegovo usvajanje u prvom čitanju predstavljeno "kao udaljavanje od evropskog kursa u očima dijela javnosti".

U saopćenju se tvrdi da su "radikalne snage" također mogle uvući dio omladine u zemlji u ilegalne aktivnosti.

Vlasti su odlučile "bezuslovno povući nacrt zakona koji su podržali bez ikakvih rezervi", uz napomenu da će detalji o zakonu biti objašnjeni "kako emocionalna pozadina nestane".

Ograničen pristup

Odvojeno, gruzijski parlament je također najavio da će imati režim ograničenog pristupa do sljedeće sedmice.

Usvajanje nacrta zakona o "transparentnosti stranog utjecaja" dovelo je do demonstracija u glavnom gradu Gruzije od ponedjeljka, koje su dovele do hapšenja 66 osoba. Povrijeđeno je više od 50 policajaca.​​​​​​

Nacrt zakona o "transparentnosti stranog utjecaja" službeno cilja na otkrivanje tokova novca iz inostranstva, ali kritičari se boje da je to način na koji vlada može ugušiti suprotstavljene glasove.

Predloženi zakon propisuje da se organizacije poput medijskih kuća mogu klasificirati kao "strani agenti" ako primaju više od 20 posto svog novca iz inostranstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.