ISTANBUL

Turska policija upotrijebila biber sprej nakon osmomartovskog protesta

"Mi smo ljuti, mi smo u žalosti, mi smo u feminističkoj pobuni", pisalo je na velikom transparentu

Sa protesta u Istanbulu. Printscreen

A. O. / CNN

9.3.2023

Turska policija koristila je biber sprej kako bi rastjerala grupu demonstranata koji su se suprotstavljali policijskoj liniji u srijedu dok je skup povodom Međunarodnog dana žena bio pri kraju u centru Istanbula.

Žene su zviždale i skandirale: "Ne šutimo, ne plašimo se, ne klanjamo se", dok su gurale štitove policije za nerede, izazivajući sukobe sa policijom, dok se ostatak gomile od oko 2.000 razišao, prenosi CNN.

Spriječen marš

Policija je spriječila masu da organizira marš centrom grada nakon što su lokalne vlasti izdale saopćenje u kojem se navodi da neće dozvoliti marševe, proteste ili izjave za medije. Lokalne metro stanice zatvorene su od ranog popodneva.

"Vlada da podnese ostavku”, uzvikivala je masa tokom protesta. "Mi smo ljuti, mi smo u žalosti, mi smo u feminističkoj pobuni", pisalo je na velikom transparentu podignutom ispred gomile.

Izborni izazov

Događaj se održavao nešto više od dva mjeseca prije izbora za koje se očekuje da će predstavljati najveći izborni izazov predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyipa Erdogana). 

To je također bilo nešto više od mjesec dana nakon razornih zemljotresa na jugu Turske u kojima je poginulo više od 52.000 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.