REZULTATI IZBORA

Trampova advokatica priznala da je 2020. godine širila laži

Elis je prva advokatica iz Trampovog advokatskog tima koja je priznala da je krivo predstavila dokaze o Trampovoj pobjedi

Džena Elis. Printscreen

H. J. I.

9.3.2023

Džena Elis (Jenna Ellis), bivša advokatica Donalda Trampa (Trump) koja je pomogla u njegovim lažnim tvrdnjama o rezultatima izbora 2020., priznala je u disciplinskom postupku u Koloradu da je lažno predstavila dokaze najmanje 10 puta. Tramp je te godine tvrdio da su izbori pokradeni i da je on trebao pobijediti, a ne Džo Bajden (Joe Biden).

- Elis je iznijela te lažne izjave na Twitteru i na raznim televizijskim programima, uključujući Fox Business, MSNBC, Fox News i Newsmax - napisao je glavni disciplinski sudac u Koloradu Brajon Lardž (Bryon Large) u mišljenju na šest stranica, piše Politico.

Prekršila pravila ponašanja

- Stranke su saglasne da je davanjem ovih lažnih izjava optužena prekršila pravilo ponašanja državnog advokata, koje propisuje da je profesionalno pogrešno ponašanje advokata ako je neiskren, sudjeluje u prevari ili se lažno predstavlja - napisao je sudac koji je Elis osudio zbog nepropisnog ponašanja.

Prva advokatica iz Trampovog tima koja je priznala da je lagala u vezi izbora 2020.

Elis je posljednja advokatica iz Trampovog tima uključena u postizborne napore bivšeg predsjednika da obmane javnost u vezi izborne pobjede. Advokatu Rudiju Đulijanu (Rudy Giulian) je privremeno oduzeta licenca i čeka konačnu odluku disciplinskog postupka u Vašingtonu. Advokat Džon Istman (John Eastman) priprema se za disciplinski postupak u Kaliforniji.

Elis je prva advokatica iz Trampovog advokatskog tima koja je priznala da je krivo predstavila dokaze o Trampovoj pobjedi. Ona je 13. novembra 2020. tvrdila da Hilari Klinton (Hillary Clinton) nije priznala izbore 2016. Par dana kasnije Elis je izjavila da Tramp ima dokaze o "koordiniranim naporima u svim državama da se Trampovi glasovi prebace Džou Bajdenu".

Također, tada je rekla i da se manipulira glasačkim listićima i da se tajno broje. Na Foxu je 30. novembra 2020. rekla da je Tramp pobijedio i da je dobio veliki broj glasova. U decembru je tvrdila da je Trampov tim otkrio da je u Arizoni pola miliona nezakonitih glasova. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.