VOJNI ČELNICI ZABRINUTI

Pentagon ne želi da podijeli informacije o ruskim zločinima

Ministarstvo odbrane se ponaša kao problematično dijete, rekao je Greham

Pentagon je navodno blokirao inicijativu. Twitter

A. O.

10.3.2023

Inicijativu da se američki obavještajni podaci o ruskim ratnim zločinima podijele s Međunarodnim krivičnim sudom (ICC) Pentagon je navodno blokirao, a zbog straha da bi ta saradnja mogla dovesti do krivičnog progona američkih vojnika.

Dok Bijela kuća podržava ICC, vojni čelnici su zabrinuti da bi pomoć sudu u istrazi ruskih zločina mogla postaviti presedan za krivični progon američkih trupa.

Istraživanje ratnih zločina

Britanski advokat i glavni tužilav suda, Karim Kan KC (Khan), istražuje ruske ratne zločine u Ukrajini, uključujući napade na ukrajinsku infrastrukturu i moguće otmice hiljade djece na istoku zemlje.

Osobe upoznate sa ovim slučajem izjavile su da američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) tek treba riješiti spor između Pentagona i ostatka administracije, uključujući Ministarstvo pravosuđa, State Department i obavještajne agencije, koje sve podržavaju dijeljenje američkih obavještajnih podataka s ICC-om.

ICC je osnovan 2002. godine, ali su se SAD odbile pridružiti iz straha da će Amerikanci biti procesuirani. Kongres je krajem prošle godine ublažio dugotrajna zakonska ograničenja podrške SAD ICC-u, otvarajući put SAD da doprinese istragama povezanim sa sukobom u Ukrajini. Međutim, politički spor oko toga treba li to učiniti očito se nastavlja iza zatvorenih vrata u Bijeloj kući.

Kriv Pentagon

Republikanski senator Lindzi Greham (Lindsey Graham) kazao je za New York Times da je za to kriv Pentagon.

- Ministarstvo odbrane se ponaša kao problematično dijete, što prije dostavimo informacije Međunarodnom krivičnom sudu, to će svijetu biti bolje - zaključio je Greham.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.