POSJETE

Netanjahu u Rimu: Izrael želi ubrzati izvoz gasa u Evropu preko Italije

Spremni smo podržati svaki politički proces, istakla je Meloni

Meloni i Netanjahu. Twitter

N. Aj.

10.3.2023

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) i šefica italijanske Vlade Đorđa Meloni (Giorgia) sastali su se u petak u Rimu, prilikom čega su razgovarali o saradnji na polju distribucije plina i o drugim ključnima pitanjima, prenosi Anadolija.

Naredni sastanak u Izraelu

Netanjahu je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Meloni izjavio da vidi "ogromne prilike za jačanje saradnje s Rimom", pozvavši italijansku liderku i njenu vladu da se ponovo sastanu u Izraelu, već ove godine.

Netanjahu je otvoreno nazvao korištenje vodnih resursa kao jedno od sektora u kojima Izrael može ponuditi stručnu pomoć kako bi pomogao u upravljanju “vodnom krizom“ koja je pogodila Italiju u posljednjih nekoliko godina.

- Također želimo da ubrzamo izvoz gasa u Evropu preko Italije - rekao je Netanjahu, dodajući da bi Rim mogao postati evropsko čvorište prirodnog gasa jer se suočava sa rastućim energetskim izazovom.

Rješavanje izraelsko-palestinske krize

Meloni, koja je na čelu desničarske koalicione Vlade, prihvatila je Netanjahuov poziv za međuvladin samit u Izraelu i potvrdila podršku Italije ponovnom pokretanju mirovnih pregovora radi rješavanja izraelsko-palestinske krize.

- Spremni smo podržati svaki politički proces i učinit ćemo sve što možemo da pomognemo ponovnom pokretanju sporazuma za deeskalaciju između Izraela i Palestine - istakla je Meloni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.