KAD SE VELIKI SVAĐAJU...

Sukob - Stejt Department vs. Kremlj: U fokusu BiH

Sjedinjene Američke Države su ponosne što stoje uz narod Bosne i Hercegovine dok grade budućnost u euroatlantskoj zajednici naroda

U fokusu sukoba BiH. Twitter

E. T.

12.3.2023

Nakon što su iz Vašingtona stigle osuđujuće poruke na račun izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, u njegovu odbranu stala je portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije. I ponovo različita viđenja na situaciju u BiH, piše portal BHRT.

Kakve stavove i dalje poteze međunarodne zajednice možemo očekivati?

Šteta napretku BiH

Predsjednik Republike Srpske potkopava Ustavni sud Bosne i Hercegovine, kategorični su u Stejt Departmentu. U reakciji na njegovu izjavu da niko neće oteti imovinu Republike Srpske, ni po cijenu otcjepljenja, navode da takve prijetnje Dejtonskom sporazumu štete nepretku Bosne i Hercegovine.

- Sjedinjene Američke Države su ponosne što stoje uz narod Bosne i Hercegovine dok grade budućnost u euroatlantskoj zajednici naroda i jačaju državne institucije potrebne da ih tamo odvedu. Separatistička retorika i prijetnje Dejtonskom mirovnom sporazumu su neodgovorne, opasne i štetne za napredak BiH ka daljim euroatlantskim integracijama - navodi se u saopštenju Stejt Departmenta.

Ekspresna reakcija iz Ruske Federacije. Nakon najava šefa pres službe Stejt departmenta da će pozvati na odgovornost one koji narušavaju suverenitet i teritorialni integritet BiH, uslijedilo je podsjećanje na odluku Savjeta bezbjednosti iz 2008. godine.

- Nevjerovatno. Nede, pokušajte da zamijenite BiH sa Srbija, Republika Srpska sa Kosovo, Dejtonski sporazum sa Rezolucija 1244 i dobićete dijagnozu podvojene ličnosti - odgovorila je Marija Zaharova.

Predsjednik Republike Srpske odbacuje ocjenu Stejt Departmenta da on nastoji da potkopa Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Poziva ih da tačno navedu član Ustava BiH u kojem imovina pripada Bosni i Hercegovini.

- Imovina je ovdje crvena linija s kojom mi apsolutno računamo - nećete nam uzeti imovinu. Ukoliko želite da napravite antidejtonsku BiH, kao što je pravite sve do sada, vi iz Stejt departmenta i drugi, mi u toj BiH nećemo biti, pa me proglasite secesionistom, ili kako god hoćete - kaže Milorad Dodik.

Između ostalog, Dodik je poručio i da Sjedinjene Države ne trebaju da se miješaju u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Pojedini analitičari su smatraju da je upravo ovakva reakcija međunarodne zajednice i očekivana i to zbog razjedinjenih stavova prije svega u BiH. Konačnu cijenu i posljedice, kažu, platiće građani.

Dodikova politika

- Proevropski opredjeljeni, hrvatska i bošnjačka politika su u velikoj mjeri zakočeni prije svega Dodikovom politikom. Teško je procijeniti koji je budući korak SAD prema Dodiku, ali jasno je da su sankcije koje Dodik trpi zapravo promašene i da one ne nanose Dodiku neku bitnu političku štetu - navodi Enver Kazaz u izjavi za portal "Avaza".

Politički analitičar Žarko Papić smatra da svjetske sile najprije gledaju sopstvene interese. Navodi i kako uloga Zapada kao velikog igrača mora biti konkretnija.

Politička stabilnost se, bar za sada, još ne nazire, a saga oko Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske se po svemu sudeći nastavlja. Dok visoki predstavnik očekuje da se pitanje imovine riješi u Parlamentarnoj skupštini BiH, vlast u Republici Srpskoj najavljuje da neće odustati od svojih namjera i nakon što je Ustavni sud BiH sporni zakon privremeno stavio van snage. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.