MIHAIL SAKAŠVILI

Bivši predsjednik Gruzije žali se na uslove u zatvoru: Kosti mi se raspadaju

Njegov advokat Šalva Hačapuridze rekao je da se stanje njegovog klijenta svakim danom pogoršava

Mihail Sakašvili. Irakli Gedenidze/Pool Photo via AP, File

S. S.

12.3.2023

Bivši predsjednik Gruzije Mihail Sakašvili rekao je za Sky News da se približava smrti dok boravi u bolnici u koju je prebačen iz zatvora.

U trenutku rijetkog pristupa medijima, bivši lider je također uputio upozorenje narodu Gruzije nakon višednevnih protesta koji su zahvatili zemlju.

Gruzijske vlasti odbijaju tu mogućnost i neće dozvoliti da bude prebačen na liječenje u Evropu.

Prijeti otkazivanje organa

Upitan koliko je blizu smrti, Sakašvili je rekao: „U početku sam imao 120 kilograma, a sada imam 64, ako budem ispod 60, doktori predviđaju višestruko otkazivanje organa“.

Što se zdravlja tiče, rekao je: „Stalno sam u krevetu, kosti mi se raspadaju i to zadaje strašne bolove“.

Njegov advokat Šalva Hačapuridze rekao je da se stanje njegovog klijenta svakim danom pogoršava.

- To je užasna scena - rekao je Hačapuridze za Sky News. „Izgleda kao zatvorenik u koncentracionom logoru u nacističkoj Njemačkoj“.

Sakašvili je poslao poruku hiljadama demonstranata koji su na ulicama protestovali protiv predloženih novih zakona koji su kritikovani kao proruski.

- Ostanite veoma oprezni, budite spremni da se mobilišete u kratkom roku, zbog osvetničkog raspoloženja režima oligarha - napisao je on u prepisci za Sky News.

Povučen zakon

Vlada je sada povukla kontroverzni zakon, ali Zapad pomno prati šta se dešava sa Sakašvilijem, čitajući to kao znak istinske lojalnosti zemlje Rusiji ili Evropi.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je govorio o sudbini Sakašvilija, rekavši: „Bivši politički lideri u Gruziji koji su u pritvoru i lošeg zdravlja treba da budu oslobođeni ili da se provjeri zdravstvena situacija“.

U rezoluciji Evropskog parlamenta u februaru je traženo njegovo oslobađanje i pomilovanje.

Prošlog mjeseca ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pozvao je na oslobađanje bivšeg gruzijskog lidera.

- Trenutno se polako ubija ukrajinski državljanin, bivši predsjednik Gruzije Mihail Sakašvili - rekao je predsjednik Ukrajine Zelenski.

Odbija da jede

On je kazao da je Ukrajina ponudila rješenja i pozvala svijet da pomogne u spašavanju Sakašvilijevog života te spriječi pogubljenje.

Vladajuća partija Gruzijski san insistira na tome da Sakašvili mora da odsluži kaznu i da dobija dovoljno njege. Vlasti kažu da su njegovi zdravstveni problemi uzrokovani odbijanjem da jede dovoljno hrane.

- Nadamo se da se njegova smrt neće dogoditi i da će njegove potrebe biti na odgovarajući način riješene - rekao je za Sky News poslanik Gruzijskog sna Maka Bočorišvili.

- Smatramo da vlada čini sve na šta Sakašvili kao zatvorenik u Gruziji ima apsolutna prava - rekla je ona tokom intervjua u Tbilisiju.

„Šta god mu treba, radi se, zdravstveno… i potrebe su tu“.

Stanje teško

Ali Amnesty International i Human Rights Watch kažu da mu gruzijska vlada uskraćuje „adekvatnu medicinsku njegu“, dovodeći ga u ozbiljnu opasnost od smrti.

Grupa medicinskih stručnjaka koju je imenovao gruzijski javni branilac potvrdila je da je Sakašvilijevo stanje teško i da zahtijeva hitnu promjenu njegovog neefikasnog liječenja.

Poljska i Ukrajina ponudile su dobrodošlicu Mihailu Sakašviliju radi medicinske njege.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.