UKRAJINSKI ANALITIČAR

Ako nastavimo braniti Bahmut, ostat ćemo bez ljudi za ofanzivu

Ukrajinska vojska trpi gubitke i među snagama koje je namjeravala koristiti za kasniju protuofanzivu protiv ruskih snaga

Ukrajinska vojska. Instagram

D. H. / Index.hr

14.3.2023

Ukrajinski analitičar iz Kijeva upozorava da bi Ukrajina u očajničkoj odbrani Bahmuta od ruskih napada mogla ostati bez resursa za planiranu protuofanzivu. Naime, rovovska bitka za Bahmut odnosi velik broj života ruskih, ali i ukrajinskih vojnika. Ubijeni se broje u hiljadama.

Zavisi od ishoda bitaka

No ni Rusija ni Ukrajina ne pristaju na uzmak u bitci za taj istočni grad u regiji Donjeck, koji ruske snage pokušavaju osvojiti od prošlog jula. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u sinoćnjem videoobraćanju naciji rekao da budućnost Ukrajine ovisi o ishodu bitaka na istoku, što uključuje i bitke koje se vode u i oko Bahmuta.

Zelenski: Na istoku je jako teško i bolno

- Jako je teško na istoku. Jako bolno. Moramo uništiti neprijateljsku vojnu moć i uništit ćemo je - rekao je Zelenski. 

Kijev smatra da će iscrpljivanjem ruske vojske sada pomoći svojoj protuofanzivi kasnije. No ne slažu se svi da je nastavak odbrane Bahmuta najbolja opcija za Ukrajinu.

Ukrajinska vojska trpi gubitke i među snagama koje je namjeravala koristiti za kasniju protuofanzivu protiv ruskih snaga, rekao je ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov u intervjuu. 

- Mogli bismo izgubiti sve što smo planirali koristiti u protuofanzivi - rekao je Ždanov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.