NA POZIV SUNAKA

Bajden planira posjetiti Sjevernu Irsku na godišnjicu Mirovnog sporazuma

Radujem se našim razgovorima, kazao je Sunak

Bajden i Sunak: Sa ranijeg susreta. Twitter

A. O.

14.3.2023

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) jučer je izjavio da je prihvatio poziv britanskog premijera Rišija Sunaka (Rishija) da posjeti Sjevernu Irsku u aprilu na 25. godišnjicu Sporazuma na Veliki petak kojim su okončani tridesetogodišnji sukobi u Sjevernoj Irskoj.

Na samitu povodom pokretanja sljedeće faze odbrambenog sporazuma AUKUS između SAD, Australije i Britanije, Sunak je upitao Bajdena hoće li prisustvovati proslavi.

Obilježavanje godišnjice

- Radujem se našim razgovorima i, što je također važno, što ću vas pozvati u Sjevernu Irsku. Nadamo se da ćete doći kako bismo mogli obilježiti godišnjicu Sporazuma na Veliki petak - rekao je Sunak na početku bilateralnog sastanka u pomorskoj bazi Point Loma američke mornarice u San Dijegu (Diegu).

Znam da je to nešto vrlo posebno i lično za tebe, dodao je Sunak.

- Voljeli bismo da dođeš - dodao je.

Odlazak u Irsku

Bajden je odgovorio da mu je namjera "otići u Sjevernu Irsku i Republiku Irsku.

Sporazum na Veliki Petak mirovni je sporazum kojim su uvelike okončane "Nevolje" (Troubles) - tri decenije nasilja u Sjevernoj Irskoj između katoličkih irskih nacionalista i protestantskih unionista. Sporazum je potpisan 10. aprila 1998. godine, a djelimično uz posredovanje administracije tadašnjeg predsjednika SAD Bila Klintona (Billa Clintona).

Bojkotiranje parlamenta

Godišnjicu je proteklih mjeseci zasjenila činjenica da najveća stranka sjevernoirskih unionista bojkotira parlament čiji je ustroj dio mirovnog sporazuma.

Na taj su se potez odlučili zbog trgovinskih pravila nakon Breksita po kojima se Sjevernu Irsku tretira drugačije od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.