RAZLOG ZA ZABRINUTOST

Ambasador Rusije u SAD: Sudar aviona i drona je provokacija

Američka bespilotna letjelica se namjerno i provokativno kretala prema ruskom teritoriju s isključenim transponderima, rekao je Anatolij Antonov

Anatolij Antonov. Printscreen

H. J. I.

15.3.2023

Rusija vidi incident koji uključuje jedan od njenih borbenih aviona Su-27 i bespilotnu letjelicu američke vojske iznad Crnog mora kao provokaciju, rekao je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

- Američka bespilotna letjelica se namjerno i provokativno kretala prema ruskom teritoriju s isključenim transponderima - rekao je Antonov u primjedbama objavljenim na web stranici ruske ambasade.

"Ovaj incident smatramo provokacijom"

- Ovaj incident smatramo provokacijom - rekao je Antonov ruskim agencijama u utorak nakon što ga je pozvao američki State Department.

Američka vojna bespilotna letjelica MQ-9 srušila se u utorak u Crno more nakon što je ruski mlažnjak Su-27 udario u njen propeler, saopćio je Pentagon, što je prvi takav incident od ruske invazije na Ukrajinu prije više od godinu dana.

Rusija je demantovala da je uspostavljen bilo kakav kontakt i kaže da se dron srušio nakon "oštrog manevrisanja".

Razlog za zabrinutost

- Neprihvatljiva aktivnost američke vojske u neposrednoj blizini naših granica je razlog za zabrinutost. Oni prikupljaju obavještajne podatke koje kijevski režim kasnije koristi za napad na naše oružane snage i teritorij - rekao je Antonov.

Dodao je da je njegov sastanak u State Departmentu bio "konstruktivan" i da nije pokrenuto pitanje mogućih "posljedica" za Rusiju zbog incidenta, izvijestila je novinska agencija RIA.

- Vjerujemo da je važno da linije komunikacije ostanu otvorene - citirala je ambasada Antonova. 

- Rusija ne teži sukobu i zalaže se za pragmatičnu saradnju u interesu naroda naših zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.