"LETEĆI TANKER"

Britanski i njemački lovci presreli ruski avion kod Estonije

Ruski avion nije uspostavio kontakt s kontrolom leta u Estoniji

Lovci su dignuti u utorak. Printscreen

H. J. I.

15.3.2023

Dva Typhoon lovca koji pripadaju Velikoj Britaniji i Njemačkoj, presreli su ruski avion blizu zračnog prostora Estonije, što je prva njihova zajednička akcija ove vrste, javlja BBC.

Borbeni avioni su podignuti u utorak kako bi presreli "leteći tanker" Il-78 Midas koji je letio između Sankt Peterburga i Kaljiningrada, a koji nije uspostavio kontakt s kontrolom leta u Estoniji.

Zajednička patrolna kontrola

Britanske i njemačke zračne snage trenutno sprovode planiranu zajedničku patrolnu kontrolu u regionu u okviru NATO-a. Samo presretanje ruskog aviona je bilo rutinsko, ali predstavlja prvu zajedničku operaciju ovog tipa za pomenute zemlje.

Incident se dogodio u vrijeme povišenih tenzija između NATO-a i Rusije zbog ruske invazije Ukrajine, ali nema dokaza da je incident povezan sa sudarom ruskog borbenog aviona i američkog drona iznad Crnog mora koji se dogodio istog dana.

Presreli i avion An-148

Nakon što su "ispratili" Midas, dva aviona su preusmjerena da presretnu avion An-148 koji je također prolazio blizu estonskog zračnog prostora.

Britanski RAF se priprema za preuzme vodstvo u NATO-ovoj zračnoj misiji u baltičkom zračnom prostoru od njemačkih zračnih snaga, a to će se dogoditi krajem aprila. RAF-ovi Typhoon avioni trenutno su bazirani u zračnoj bazi Amari u Estoniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.