PUŠTEN USLOVNO

Dječak (13) zbog tučnjave s vršnjakom bio pritvoren 45 dana u Australiji

Dječak, dok je bio u pritvorskom centru, napravio je poplavu u svojoj ćeliji, rekao je Grau

Zatvor u Australiji. Twitter

A. O.

15.3.2023

Trinaestogodišnji dječak iz Kvinslenda u Australiji proveo je 45 dana u samici dok je boravio u pritvoru kaznionice za mlade u Taunsvileu, a nakon 60 dana je pušten uslovno.

Zabrinutost zbog ljudskih prava

On je pritvoren zbog tučnjave s vršnjakom. Veliku zabrinutost ovaj pravosudni slučaj je izazvao zbog ljudskih prava u Kvinslendu, piše BBC. Vjerovatnoća je da je dječak proveo 22 uzastopna dana u samici.

Šef za ljudska prava Kvinslenda Skot MekDagal (Scott McDougall) kaže da su u ovom slučaju možda prekršeni državni zakoni.

- Dječak, dok je bio u pritvorskom centru, napravio je vodom iz WC-a poplavu u svojoj ćeliji nakon što mu je uskraćena voda za piće - rekao je za BBC dječakov advokat Tim Grau.

Nema kriminalnu prošlost

Grau kaže da njegov mladi klijent nema ozbiljnu kriminalnu prošlost, a pritvoren je na vrlo okrutan način.

Advokat je izjavio da ne zna zašto je dječak toliko dugo bio u samici, ali sumnja da je to zbog nedostatka osoblja u kaznionici za mlade. Navodi da je u pritvoru za mlade više od 80 djece.

- Ako je moj klijent bio u samici zbog nedostatka osoblja, onda se može pretpostaviti da su i druga djeca ondje u istoj situaciji. Možda je to češće nego što smo mislili - izjavio je advokat.

Dječak je prije dolaska u kaznionicu za mlade čak šest dana proveo u zatvoru za odrasle. Prošle sedmice on je pušten uz usmenu opomenu.

Nije jedini slučaj

Odvojeni nedavni slučaj također je izazvao zabrinutost zbog ljudskih prava u pogledu pravosudnog sustava za mlade u Kvinslendu, koji je trenutno u reformi.

U februaru se pokazalo da je 13-godišnji dječak iz Kvinslenda s poteškoćama u razvoju proveo 78 dana zatvoren u ćeliji 20 sati dnevno.

- S obzirom na zakone koji se donose u Kvinslendu, a kojima je jasna namjera zatvoriti više djece, postaje još važnije da vlada hitno razvije koherentan plan za sprječavanje ulaska djece u sistem krivičnog pravosuđa. Brinem se da povećanjem pritiska na sistem riskiramo normalizaciju zlostavljanja djece - rekao je za BBC aktivist za ljudska prava Mekdagal.

Sigurnost osoblja i mladih

U izjavi za BBC, glasnogovornik ministarstva za djecu, omladinu i multikulturalna pitanja Kvinslenda rekao je da se zatvaranje u samicu ili "odvajanje" rijetko kada koristi, ali da se koristi kada kaznionica nema drugog izbora.

- Samica je osmišljena da osigura sigurnost osoblja i mladih u svakom trenutku. Tokom odvajanja, mladi ljudi mogu primati posjete i koristiti usluge stručne podrške. Također, mogu koristiti obrazovne materijale, telefon i rekreirati se - stoji u odgovoru ministarstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.