UKLJUČENI TUŽIOCI

Istraga Trampove medijske kompanije: Pranje novca i veze s Putinom?

Proširena priroda kriminalističke istrage, o kojoj dosad nije izvještavano, prijeti odgodom dovršetka spajanja Trump Media i Digital World

Tramp: Pod istragom. Twitter

A. O.

15.3.2023

Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) već mjesecima je pod istragom, a savezni tužioci u Njujorku (New York) uključeni su u istragu njegove medijske firme.

Prošle godine oni su počeli ispitivati da li je ta kompanija prekršila zakone o pranju novca u vezi s prihvaćanjem 8 miliona dolara za koje se sumnja da su povezani s Rusijom, prenosi The Guardian.

Ispitivanje zajmova

Firma Trump Media, koja posjeduje Trumpovu platformu Truth Social, isprva se našla pod krvičnom istragom zbog priprema za potencijalno spajanje s kompanijom za bjanko čekove pod nazivom Digital World, koja je također bila predmet ranije istrage Komisije za vrijednosne papire i berzu.

Pred kraj prošle godine savezni tužioci počeli su ispitivati dva zajma u ukupnom iznosu od 8 miliona dolara upućenih Trump Mediu, preko Kariba, od dva subjekta za koje se čini da su oba djelomično kontrolisana od strane saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekli su izvori.

Proširena priroda kriminalističke istrage, o kojoj dosad nije izvještavano, prijeti odgodom dovršetka spajanja Trump Media i Digital World, što bi firmi i Truth Socialu osiguralo do 1,3 milijarde dolara kapitala.

Posuđivanje novca

Čak i ako se Trump Media i njezini službenici ne suoče s kriminalnom izloženošću za transakcije, optika posuđivanja novca iz potencijalno nepoželjnih izvora kroz neprozirne kanale mogla bi pomutiti Trampov imidž dok nastoji ponovno zauzeti Bijelu kuću 2024. godine.

Opseg izloženosti Trump Media i njegovih službenika pranju novca ostaje nejasan. Statuti općenito zahtijevaju od tužioca da pokažu da su optuženici znali da je novac prihod od nekog oblika nezakonite aktivnosti i da je transakcija osmišljena kako bi prikrila svoj izvor.

Ipak, krivični progoni za pranje novca obično se zasnivaju na posrednim dokazima i mogu se temeljiti na materijalima koji pokazuju da novac vjerovatno nije imao legitimno porijeklo, kažu pravni stručnjaci.

Kada je firma bila na ivici propasti nakon što je planirano spajanje s kompanijom Digital World, prva uplata od 2 miliona dolara Trump Mediai stigla je u decembru 2021. godine.

Trump Media trebao je zajam za premošćivanje kako bi firma opstala. Ali bilo je teško dobiti finansiranje sve dok izvršni direktor Digital Worlda Patrick Orlando nije dobio zajam od 2 miliona dolara od Paxum banke registrovane u Dominici, prema potvrdi o bankovnom prijenosu koju je pregledao Guardian.

Bankovni prijenos

Bankovni prijenos identifikovao je Paxum banku kao stvarnog vlasnika, iako je zadužnica identifikovala subjekt pod nazivom ES Family Trust kao zajmodavca. Dva mjeseca kasnije, neočekivana druga uplata od 6 miliona dolara stigla je na račun Trump Media od ES Family Trust, pokazala je potvrda o prijenosu.

U oba slučaja, Orlando je odbio dati pojedinosti o pravom identitetu zajmodavaca ili porijeklu novca čelnicima Trump Media, ispričao je u intervjuu Will Wilkerson, otad svrgnuti suosnivač Trump Media koji je postao zviždač.

Iako su dvije isplate Trump Media navodno došle od dva odvojena subjekta, prve Paxum banke i druge ES Family Trust, povjerenik ES Family Trusta, osoba po imenu Angel Pačeko (Pacheco), čini se da je istovremeno bio i direktor Paxum banke.

Ruska veza, koju ispituju tužioci u američkom državnom odvjetništvu za južni okrug Njujorka, usredotočena je na suvlasnika Paxum banke, pojedinca po imenu Anton Postolnikov, koji je, čini se, rođak Putinovog saveznika Aleksandra Smirnova.

Bez odgovora

Smirnov, koji je na čelu pomorske firme Rosmorport pod kontrolom Rusije, radio je u Središnjem uredu ruske vlade do 2017. Prije toga Smirnov je bio prvi zamjenik ruskog ministra pravosuđa do 2014., a veći dio prva dva Putinova mandata kao predsjednika, Smirnov je služio u izvršnom uredu predsjednika.

Rosmorport i Paxum banka nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.