TVRDI SAD

Razotkriven tajni ruski plan za Moldaviju: Novi cilj Putina

Mogućnost da Putin iskoristi Pridnjestrovlje kao poprište za upravo takav događaj izaziva zabrinutost ne samo u Kišinjevu

Proruski protesti u Moldaviji. Instagram

D. H.

15.3.2023

U petak je Džon Kirbi (John Kirby), glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, dao iznenađujuću izjavu na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Planovi Kremlja za rušenje još jedne evropske demokratije

Američke obavještajne službe, rekao je Kirbi, utvrdile su da Kremlj planira srušiti još jednu evropsku demokraciju.

- Ruski akteri, neki s aktuelnim vezama s ruskom obavještajnom službom, nastoje organizirati i iskoristiti proteste u Moldaviji kao temelj za poticanje pobune protiv moldavske vlade - izjavio je Kirbi.

Kao po planu, u Moldaviji su u nedjelju održani protuvladini protesti. Hiljade ljudi marširale su centrom glavnog grada Kišinjeva mašući plavom, žutom i crvenom zastavom Moldavije dok su prolazile pored nacionalnog parlamenta i zgrade vlade. "Dolje Maia Sandu!" skandirali su demonstranti misleći na izrazito proevropsku predsjednicu Moldavije, piše Yahoo News.

Lokalna policija uhapsila je 54 demonstranta zbog kršenja javnog reda i mira, od kojih su gotovo polovina bili maloljetnici. Policija je također navela da su u cijeloj zemlji pristigle četiri bombaške prijetnje, jedna od njih u međunarodnom aerodromu. Moldavska granična policija je u međuvremenu saopćila da je spriječila osumnjičenog plaćenika iz Wagnerove grupe da uđe u zemlju u sedmici u kojoj je 181 drugi stranac pokušao učiniti isto.

Ali geopolitičke ambicije ruskog predsjednika Vladimira Putina za Moldaviju daleko nadilaze takve proteste. Yahoo News dobio je interni strateški dokument iz Putinove predsjedničke administracije koji otkriva planove Moskve za Moldaviju, malu zemlju stiješnjenu između ratom razorene Ukrajine te članice NATO-a i Evropske unije Rumunjske.

Šta stoji u internom dokumentu Putinove administracije?

Dokument je dio izvještajne saradnje s nizom evropskih medijskih organizacija: Delfi Estonija, švedske novine Expressen, Dossier Center sa sjedištem u Londonu, Kyiv Independent, Rise Moldova, Frontstory, VSquare, Süddeutsche Zeitung, Westdeutscher Rundfunk (WDR) i Norddeutscher Rundfunk.

Dokument potječe iz iste Predsjedničke uprave za prekograničnu saradnju, koja je izradila sličnu strategiju za aneksiju Bjelorusije. Strategija za Moldaviju, prema izvoru koji ju je otkrio, izrađena je u jesen 2021. godine, kao i njen bjeloruski pandan, uz pomoć ruskog Glavnog štaba oružanih snaga i glavnih moskovskih obavještajnih službi: FSB-a, SVR-a i GRU-a.

Ruska strategija za Moldaviju usmjerena je na "suprotstavljanje pokušajima vanjskih aktera (prvenstveno Sjedinjenih Američkih Država, zemalja Evropske unije, Turske i Ukrajine) da se miješaju u unutarnje stvari Moldavije kako bi ojačali utjecaj NATO-a i oslabili pozicije Ruske Federacije".

Predviđa pridruživanje Moldavije Euroazijskoj ekonomskoj uniji, koju predvodi Rusija, i Ugovoru o kolektivnoj sigurnosti, ruskoj verziji NATO-a. Plan nastoji neutralizirati sve poteze moldavske vlade da protjera rusku vojnu prisutnost u Pridnjestrovlju, odcijepljenoj autonomnoj oblasti koju podržava Moskva i koja je međunarodno priznata kao dio Moldavije.

Jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope

Moldavija ima oko 2.6 miliona stanovnika. U prvim mjesecima ruske invazije na Ukrajinu primila je 430.000 izbjeglica, više nego bilo koja druga zemlja s obzirom na domaću populaciju. Nevjerovatno slaba ekonomija Moldavije - radi se o jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope - općenito se smatra glavnom preprekom ako ruski rat pređe preko njenih granica.

Mogućnost da Putin iskoristi Pridnjestrovlje kao poprište za upravo takav događaj izaziva zabrinutost ne samo u Kišinjevu već povremeno i u Kijevu i Vašingtonu.

Moldavskom premijeru Dorinu Receanu, koji je dužnost preuzeo u februaru, prošle sedmice pokazan je dokument u sobi za sastanke na petom spratu njegovog ureda u Chisinauu, prostoriji ukrašenoj zastavama EU i Moldavije. Recean, bivši savjetnik predsjednice za nacionalnu sigurnost, potvrdio je da sadržaj kremaljskog plana odražava ono što on i mnogi u njegovoj liberalnoj vladi odavno znaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.