POTVRDILI DUŽNOSNICI

Sjeverna Koreja ispalila projektil uoči pregovora dvije zemlje

Pjongjang će platiti za svoje bezobzirne provokacije, rekao je Jun

Ispaljena raketa. Twitter

A. O.

16.3.2023

Sjeverna Koreja jutros je ispalila interkontinentalni balistički projektil koji je letio oko 1.000 kilometara sletivši u vode zapadno od Japana, samo par sati prije susreta lidera Južne Koreje i Japana.

Dužnosnici ove Japana i Južne Koreje potvrdili su ovo lansiranje, a Pjongjangu je to četvrto lansiranje projektila u sedam dana i događa se u vrijeme kada SAD i Južna Koreja održavaju zajedničke pomorske vježbe.

Pojačana aktivnost

Druge rakete lansirane, prošlog četvrtka, u subotu i ponedjeljak, bile su balističke rakete kratkog dometa.

Pojačana raketna aktivnost Sjeverne Koreje najvjerojatnije će biti na vrhu dnevnog reda kada se predsjednik Južne Koreje Jun Suk Jeol (Yoon Suk Yeol= sastane s japanskim premijerom Fumiom Kishidom u Tokiju kasnije u četvrtak, u prvoj takvoj posjeti u 12 godina.

Zajedničke vježbe od ponedjeljka provode Južna Koreja i SAD oko Korejskog poluotoka. To su najveće savezničke vježbe u posljednjih pet godina.

Vježbe kao provokacija

Sjeverna Koreja je više puta rekla da takve vježbe vidi kao provokaciju.

- Projektil je ispaljen u četvrtak u 07:10 sati iz Pjongjanga na istočnoj obali Sjeverne Koreje – naveo je Zajednički štab južnokorejskih snaga.

Riječ je o tipu ICBM-a, potvrdilo je Ministarstvo odbrane Japana. Navode da je projektil letio više od 6.000 km oko 70 minuta. Pao je oko 08:20 sati izvan japanske isključive privredne zone, priopćilo je ministarstvo.

Nakon lansiranja u četvrtak, Jun je naredio vojsci svoje zemlje da nastavi sa zajedničkim američkim vježbama prema planu.

- Pjongjang će platiti za svoje bezobzirne provokacije - rekao je Jun.

Osuda zemalja

Sjeverna Koreja posljednji je put ispalila ICBM prije manje od mjesec dana, što je izazvalo hitan sastanak UN-a i osudu zemalja G7.

ICBM posebno zabrinjava zbog svog velikog dometa. Stručnjaci su rekli da bi takve rakete lansirane iz Sjeverne Koreje potencijalno mogle dosegnuti kopno Sjedinjenih Država. Također se vjeruje da je Pjongjang razvio ICBM rakete koje mogu nositi više bojevih glava.

Jedna od centralnih tema o kojima će se raspravljati na sastanku u Tokiju u četvrtak jeste eskalacija sjevernokorejske agresije u prethodnoj godini.

Mnogi se nadaju da će sastanak, koji je pozdravljen kao "prekretnica" u približavanju Južne Koreje i Japana, rezultirati bližim sigurnosnim vezama i vojnom suradnjom između dviju zemalja.

Niz sankcija

Obje zemlje rekle su da će sazvati svoja nacionalna sigurnosna vijeća nakon lansiranja projektila u četvrtak.

U 2022. Sjeverna Koreja lansirala je više od 90 projektila - najviše što je ikada ispalila u jednoj godini do danas - uprkos tome što je podvrgnuta nizu sankcija UN-a, SAD-a, EU-a i susjednih zemalja.

Sjeverna Koreja postala je odlučnija u svojoj nuklearnoj strategiji pod Kim Jong-unom, koji je nadgledao veći dio nedavnog razvoja njezinog programa naoružanja i četiri od šest dosadašnjih nuklearnih pokusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.