TRAJAT ĆE 24 SATA

Štrajk u Grčkoj zbog željezničke nesreće zaustavit će transport

Nećemo dopustiti da nedostatak transparentnosti, zataškavanje, istakli su uposlenici

Sa održanih protesta u Grčkoj. Twitter / Printscreen

A. O.

16.3.2023

Odlazni i dolazni letovi u Grčkoj bit će danas obustavljeni, a brodovi će ostati usidreni u lukama za vrijeme štrajka kada će grčki radnici napustiti radna mjesta protestujući zbog željezničke nesreće koja se dogodila u ovoj zemlji 28. februara kada je poginulo čak 57 osoba.

Očekuje se da će 24-satni štrajk najvećih grčkih sindikata privatnog i javnog sektora također zatvoriti javne službe i državne škole te poremetiti gradski prijevoz.

Kontinuirani štrajkovi

To je posljednji u nizu protesta nakon frontalnog sudara putničkog i teretnog vlaka u centralnoj grčkoj regiji Tempi. U putničkom vlaku bilo je više od 350 ljudi, većinom studenata. Željeznički radnici također su organizirali kontinuirane štrajkove.

Demonstranti, koji optužuju konzervativnu vladu i politički sistem zemlje da ignorišu ponovne prozivke sindikata zbog manjkavih sigurnosnih sistema na željeznicama, počet će okupljanje ispred parlamenta u 9 sati po GMT-u.

- Želimo zajednički izraziti svoje razočarenje zbog onoga što se nije dogodilo tokom godina, ali prije svega želimo izraziti bijes zbog onoga što se dogodilo u Tempi - stoji u saopćenju sindikata GSEE.

Apel vladi

- Nećemo dopustiti da nedostatak transparentnosti, zataškavanje, odricanje od odgovornosti i bilo kakva odgađanja dovedu do zaborava - istaknuto je.

Sindikat je također pozvao vladu da poduzme mjere kako bi spriječila još jednu katastrofu te zahtijeva temeljitu istragu uzroka sudara vlakova. Pokrenuta je sudska istraga nesreće.

Svi će letovi 16. marta biti zaustavljeni između 00:01 sati ujutro i ponoći po lokalnom vremenu, a dopušteni će biti samo preleti, hitni letovi i letovi za potragu i spašavanje.

Bijes javnosti

Nesreća je izazvala bijes javnosti. Prošle sedmice desetine hiljada ljudi okupili su se u Atini i drugim gradovima širom Grčke u najvećim uličnim protestima s kojima se vlada suočila od izbora 2019.

Izvinjenje zbog nesreće

Premijer Kiriakos Micotakis (Kyriakos Mitsotakis), čiji mandat završava u julu i očekuje se da će raspisati izbore do maja, izvinuo se zbog nesreće i obećao da će zaposliti više osoba i popraviti posrnuli željeznički sektor uz podršku Evropske unije.

Također je pozvao demonstrante da ne dopuste da gnjev podijeli društvo. - Moramo dobiti ovaj rat - rekao je Micotakis ove sedmice, dodajući kako je odlučan eliminirati faktore koji su doveli do katastrofe. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.