SMATRAJU GA RIZIKOM

Vašington traži da se Kinezi odreknu udjela u TikToku, inače će ga zabraniti u SAD

Kongres i više od polovine američkih država do sada su zabranili TikTok na službenim mobilnim uređajima

TikTok prijeti zabrana u SAD. AP Photo/Martin Meissner

N. Aj.

16.3.2023

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) zahtijeva od kineskih vlasnika TikToka da se odreknu svog udjela u popularnoj video aplikaciji ili da se suoče s mogućom zabranom u SAD, saopćeno je danas Reutersu iz kompanije.

TikTok je u vlasništvu kineskog „ByteDance“, najvrjednijeg start-upa na svijetu, navodi britanska agencija.

Rizik za nacionalnu sigurnost

Ovaj potez je uslijedio nakon uvođenja novog američkog zakona koji omogućava Bijeloj kući da zabrani TikTok ili druge inozemne tehnologije, ako predstavljaju rizik za nacionalnu sigurnost.

Druge zemlje i entiteti su, također, odlučili da zabrane aplikaciju i izrazili zabrinutost zbog njene povezanosti s kineskim vlastima i prikupljanja podataka korisnika širom svijeta.

Indija je zabranila TikTok i desetine drugih aplikacija kineskih programera na svim uređajima u junu 2020., tvrdeći da su potencijalno štetne po sigurnost i integritet zemlje.

Afganistan je u pregovorima o zabrani TikTok-a i video igrice PUBG, a talibani tvrde da su oni odveli afganistansku omladinu "na stranputicu".

Nemoralan sadržaj

Pakistan je privremno zabranjivao TikTok najmanje četiri puta, a posljednja zabrana je okončana u novembru, zbog onoga što je vlada ocijenila kao „nemoralan i nepristojan sadržaj u aplikaciji“, navodi Reuters.

Zaposlenima u belgijskoj vladi više neće biti dozvoljeno da koriste TikTok na službenim telefonima, a istu odluku su donijele i kanadske vlasti zbog sigurnosnih rizika.

Tajvan je zabranio TikTok i neke druge kineske aplikacije na državnim uređajima i u decembru 2022. pokrenuo istragu aplikacije društvenih medija zbog sumnje na protuzakonite aktivnosti na ostrvu.

Odbor za vanjske poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa glasanjem je početkom mjeseca usvojio prijedlog zakona koji bi predsjedniku Džou Bajdenu dao ovlaštenje da u SAD zabrani aplikaciju i društvenu mrežu TikTok.

Blokirane strane platforme

Bijela kuća je ranije dala svim saveznim agencijama smjernice da u roku od 30 dana izbrišu TikTok sa svih Vladinih uređaja.

Kongres i više od polovine američkih država do sada su zabranili TikTok na službenim mobilnim uređajima.

Također, Evropska komisija i Evropski parlament, institucije Evropske unije, zabranile su TikTok na telefonima svojih službenika iz sigurnosnih razloga.

U Kini su već duže vremena blokirane strane platforme društvenih medija i aplikacije za razmjenu poruka, uključujući YouTube, Twitter, Facebook i Instagram.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.