NEZADOVOLJNI USLOVIMA

Neredi u gradovima u Brazilu jer članovima bandi u zatvorima nije dopušten TV

Nekoliko gradova u Rio Grande do Norteu obustavilo je javni prijevoz i zatvorilo škole nakon nasilja

Screenshot

A. K.

17.3.2023

Već treću noć članovi bande u sjeveroistočnom Brazilu pale autobuse i izvode oružane napade na zgrade u urbanim područjima u državi Rio Grande do Norte.

Smatra se da su napade izazvali uslovi u zatvorima u kojima su držani članovi bande. Brazilska vlada ranije ove sedmice poslala je stotine saveznih snaga sigurnosti u regiju.

Traže podršku

Ministar pravosuđa i sigurnosti Flavio Dino rekao je da bi još stotine moglo biti poslano sljedećih dana dok se nemiri nastavljaju. Državna vlada sazvala je krizni kabinet i od savezne vlade zatražila veću podršku.

Napadi su naređeni iz državnih zatvora kada su zahtjevi članova bande za televizor, struju i bračne posjete odbijeni, citirala je brazilska novinska kuća Terra izjavu državnog sekretara za javnu sigurnost Francisca Arauja.

Sklopili primirje

Godine 2017., Vlada je poslala operativnu skupinu zatvorske intervencije (FTIP) u zatvore Rio Grande do Norte nakon pobune u kojoj je poginulo najmanje 30 zatvorenika. Neki su rekli da radna skupina rutinski koristi nasilne metode kako bi zatvore stavila pod kontrolu.

Lokalni mediji izvijestili su da su dvije suparničke frakcije bandi sada sklopile privremeno primirje i postale saveznici u napadima na sigurnosne snage.

Nekoliko gradova u Rio Grande do Norteu obustavilo je javni prijevoz i zatvorilo škole nakon nasilja. Najmanje dvije osobe ubijene su u sukobima s policijom početkom sedmice, a 67 osoba je uhapšeno, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.