KO SU CRNI TULIPANI

Grupa hrabrih volontera svaki dan odlazi u Donjeck samo sa jednim ciljem

Kreću se oprezno i polagano, svjesni da bi svakog trena mogli nagaziti na "smrtonosni poklon" koji su ostavili Rusi

Crni tulipani u akciji. Printscreen

H. J. I.

17.3.2023

Šačica hrabrih volontera svakog dana odlazi u dio Ukrajine oslobođen od okupatora s jednim ciljem - pronaći ruska mrtva tijela kako bi ih zamijenili za ukrajinska.

Grupa Crni tulipani ovih dana nalazi se u Donjecku, u selu Krasnopilija u blizini Izjuma. Kreću se oprezno i polagano, svjesni da bi svakog trena mogli nagaziti na "smrtonosni poklon" koji su ostavili Rusi. Poput većine oslobođenih područja u Ukrajini, Krasnopilija je puna protupješačkih mina. Rusija koristi sisteme daljinskog miniranja koji rasipaju minijaturne protupješačke mine u obliku cvjetnih latica. Mine se bacaju iz zraka i mogu završiti bilo gdje, pa čak se i zakačiti za drveće i eksplodirati kad zapuhne malo jači vjetar.

Crni tulipani

Grupa od desetak volontera jedna su od nekoliko grupa koje pretražuju Ukrajinu u potrazi za leševima. Naziv Crni tulipani dobili su po istoimenom sovjetskom avionu Antonov An-12, koji je prevozio mrtve vojnike Crvene armije kući iz rata u Afganistanu 1980-ih.

Vođa Crnih tulipana je Oleksij Jukov, vojni entuzijast koji je prvo iskapao kosture iz Drugog svjetskog rata, a 2014. počeo je raditi na ničijoj zemlji između ruske i ukrajinske bojišnice. Kad je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu u februaru 2022., postao je vođa grupe volontera koja je do sada pronašla 311 ruskih vojnika u oslobođenim područjima.

- Pronašli smo pet Rusa u regiji Liman čija su tijela bila spaljena. Ponekad Rusi pokušavaju sakriti svoje gubitke kako ih ne bi morali vući sa sobom. U drugim slučajevima, mještani su spaljivali leševe jer je miris bio nepodnošljiv - rekao je Jukov za Guardian.

Tijela koja pronađu - prema dojavi ukrajinske vojske ili lokalnih civila - odvode se u specijaliziranu mrtvačnicu, koja ruskoj strani šalje DNK dokaze, kao i lokaciju na kojoj su mrtvi vojnici pronađeni.

Potencijalna razmjena mrtvih

Ako ruska vojska prihvati da je poginuli vojnik bio njihov, oni se dodaju na spisak za potencijalnu razmjenu mrtvih.

Razmjena tijela između Rusije i Ukrajine je tajanstven proces, a ukupan broj razmijenjenih leševa nije otkriven ni s jedne strane. Neslužbeno, od početka ruske invazije između dviju zemalja dogodilo se najmanje 20 razmjena tijela vojnika.

Crni tulipani se ponose time što pomažu vratiti kući ostatke vojnika koji su dali svoje živote boreći se za Ukrajinu.

- Pomažemo vratiti naše momke koji su branili svoju zemlju kući svojim porodicama, svojim majkama, očevima, kćerkama i sinovima - rekao je Andrij Semejko, 21-godišnji volonter Crnih tulipana.

Razmjene tijela odvijaju se na rusko-ukrajinskoj granici ili na bojišnici uz nadzor vojnika. Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) također je sudjelovao u nekoliko operacija. 

Vratili stotine vojnika

- Kroz ovaj rad uspjeli smo vratiti stotine palih vojnika, koji se zatim mogu identificirati i na kraju vratiti svojim porodicama radi pokopa - rekao je glasnogovornik ICRC-a u Ukrajini Akil Despred (Achille Després).

Identifikacija tijela može biti izazov - ruska se tijela povremeno pronađu spaljena, ponekad od strane lokalnog stanovništva iz higijenskih razloga, a ponekad od strane ruske vojske, u pokušaju prikrivanja svojih gubitaka.

Ukrajinske sigurnosne službe vjeruju da se tijela hiljada mrtvih ruskih vojnika odbacuju, a vojnici se vode kao "nestali u akciji". Presretnuti telefonski poziv jednog ruskog vojnika otkrio je da su njegovi suborci zakopani u "smetlištu visine čovjeka" nedaleko od Donjecka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.